A prágai Európa Hotel lehallgatott vendégei kiállításon olvashatják el titkaikat<br/>

Vágólapra másolva!
"Várom a válaszod" - írta egy szlovák fiatalember 1951. május 21-én cseh barátjának, de a cseh fiatalember válaszát még most is várhatja. A csehszlovák titkosszolgálat ugyanis visszatartotta a szlovák fiatalember levelét. Ez a levél is része annak a prágai kiállításnak, ahol a volt csehszlovák titkosszolgálat által elkobzott tárgyakat lehet megnézni, illetve be lehet tekinteni a csehszlovák titkosszolgálat módszereibe.
Vágólapra másolva!

A szlovák fiú levelét Besztercebányán (Banska Bystrica) adták fel, és azon levelek egyike volt, melyeket véletlenszerűen kobzott el, és tartott vissza a csehszlovák titkosszolgálat. Ez a levél is része annak a kiállításnak, melyet Prágában nyitottak meg "Nem csak a falaknak volt fülük" címmel. 1989 óta most először tartanak bemutatót az előző rendszer idején elkobzott tárgyakból, hangfelvételekből.

Akik 1990 előtt lakói voltak a Vencel téri Európa szállónak, most elképzelhető, hogy saját beszélgetéseiknek a szövegét olvashatják el a kiállításon, ugyanis a szálloda majdnem minden szobáját lehallgatták. A csehszlovák kormány akkori álláspontja uyganis az volt, hogy az Európában "a kapitalista nyugat emberei" szálltak meg. A titkosszolgálat mindent lehallgatott a szállóban, tekintet nélkül arra, hogy a "célszemély" turista vagy üzletember volt. A prágai kiállításon bemutatják az Európa hotel egész elektronikai rendszerét, és azt is, hogyan figyelték meg Vaclav Havelt 1968-ban. Havelt egy plafonon elhelyezett mikrofon segítségével hallgatták le.

A kiállítás először teremt lehetőséget arra, hogy bárki betekintsen a csehszlovák titkosszolgálat anyagaiba, megismerje a módszereiket. A kiállítás iránt rengetegen érdeklődnek, sok látogató döbbenten csodálkozik rá a kommunista rendszer módszereire.

A szlovák titkosszolgálatot 1948-ban kezdték el kiépíteni, a szolgálat a szlovák Belügyminisztérium alá tartozott. A titkosszolgálatnak több mint 50 fordító dolgozott, napi 800 telefonhívást hallgattak le, és 170 ezer levelet tartottak vissza.

A prágai kiállításon többek között egy szovjet oktatófilmet is meg lehet nézni, melyet a Szovjetunióból küldtek Csehszlovákiának, hogy bemutassák csehszlovák "kollégáiknak", hogyan tudják használni a hamutartóba elhelyezett poloskát és az infra-szkennert, mellyel a boríték kibontása nélkül tudnak leveleket elolvasni.

(dpa)