Látássérült tisztek segítik a belga rendőröket

Vágólapra másolva!
Belgiumban a rendőrség láttássérülteket alkalmaz a kiemelt jelentőségű, nehéz ügyek felderítésében - írta az International Herald Tribune. A gyengénlátók és vakok különösen kifinomult hallását veszik igénybe a nyomozásnál.
Vágólapra másolva!

Úttörő módszerrel kísérletezik a belga rendőrség. Júniustól hat gyengénlátó és vak nyomozót foglalkoztatnak. A látássérült nyomozók kimagasló készségeikkel - például hallásukkal - járulnak hozzá az eredményes felderítéshez.

Egyikük, a harminchat éves, hét (többek között orosz, arab és szerbhorvát) nyelven beszélő tolmács, Sacha van Loo. A rendőrség lehallgatásai során nem csak a háttérzajok alapján tudja pontosan beazonosítani a helyszínt, hanem például a falról visszaverődő hanghullámok értelmezésével, a tárcsázott számok hangjaiból is képes megmondani, milyen számokat ütött be a lehallgatott személy.

Máskor épp azt segít megmondani pusztán egy autó motorgyújtásának hangja alapján, milyen típusú kocsit használ a gyanúsított. Előfordult, hogy miután a belga rendőrség egyik egysége órákat töltött egy gyenge minőségű hanganyag tanulmányozásával - ők egy marokkói származású drogkereskedőt sejtettek az események hátterében -, Sacha albániai férfit azonosított hangja alapján. A letartóztatás után derült ki, hogy neki volt igaza.

Van Loo állítja, "akcentusok könyvtárnyi katalógusa" van a fejében, s az arab nyelv különböző dialektusait is meg tudja különböztetni egymástól. A rendőrség felismerte, hogy sokkal hatékonyabb lehet a nyomozásban, ha a látássérültek által adott segítséget elfogadják, hiszen a lehallgatásokból nyert információ döntő lehet az azonosítás során.

Ez történt nemrég Belgiumban, ahol egy, Irakba öngyilkos merénylőket toborzó kiterjedt terroristahálózatot lepleztek le Sachaék segítségével. A vak tisztek ugyanakkor nem viselhetnek fegyvert és nincs letartóztatási engedélyük sem. Munkájukat speciális Braille-írásos számítógép, s olyan hangrendszer segíti, mely a monitor vizuális képeit hangokká alakítja. Ha pedig elhagyják az irodát, ahol dolgoznak, hangvezérléssel működő globális helymeghatározó rendszer (GPS) biztosítja számukra, hogy utcáról utcára eljussanak céljukhoz.

A gyengénlátó nyomozók bevetése olyan eredményes Belgiumban, hogy már több európai uniós tagországból keresték meg őket az alkalmazás körülményeivel és tapasztalataival kapcsolatosan.