Régi vallomás mentheti Zentait

Vágólapra másolva!
Nem említi elkövetőként 1945-ös vallomásában egykori parancsnoka Charles Zentait, akit azzal gyanúsítanak, hogy 1944-ben egyik társával halálra kínzott egy zsidó fiatalt. Az Ausztráliában élő férfi kiadatási ügye két éve húzódik, most a The Australian állt elő a régi vallomással, ami a lap szerint tisztázza Zentait.
Vágólapra másolva!

A II. világháború idején gyilkossággal vádolt Charles Zentait tisztázza egy archivált tanúkihallgatási jegyzőkönyv, amelyben Zentai volt parancsnoka egyik beosztottjára, nem pedig Zentaira vall a 18 éves Balázs Péter zsidó fiatalember megkínzása és meggyilkolása ügyében - írja internetes honlapján a The Australian.

A nyugdíjasként a nyugat-ausztráliai Perthben élő 85 éves Zentait két éve vette őrizetbe a magyar igazságügy szervek kérése alapján (majd óvadék ellenében szabadlábra helyezte) az ausztrál szövetségi rendőrség. Budapesten azzal vádolják Zentait, hogy 1944. november 8-án a magyar fővárosban egy laktanyában két társával, Máder Béla századossal és Nagy Lajos hadnaggyal együtt halálra kínozta áldozatát.

Az ausztrál lap azonban most a Máder Béla 1945. november 15-én történt kihallgatásáról készült jegyzőkönyv lefordítása alapján azt állítja, hogy a százados a budapesti politikai katonai rendészeten csak Nagy Lajost nevezte meg elkövetőként.