Konzervatív elnököt szeretnének a szlovének

Vágólapra másolva!
A konzervatív néppárti Lojze Peterle szerzett előnyt Szlovéniában a vasárnap tartott elnökválasztáson. Mivel az egyfordulós győzelemhez szükséges ötven százalékot nem sikerült megszereznie, az elnök kiléte november 11-én, a második fordulóban dől el.
Vágólapra másolva!

A közszolgálati adó szerint Peterle, a konzervatív Új Szlovénia-Néppárt jelöltje 27,44 százalékot kapott a liberális Mitja Gaspari, a Szlovén Nemzeti Bank volt kormányzója 25,63 százalékával szemben. A Pop-TV magántársaság szintén Peterlét teszi az első helyre, de csak 25,8 százalékkal, s másodiknak Danulo Turk szociáldemokrata jelöltet hozta ki 25,6 százalékkal. Peterle exit poll szerinti eredménye lényegesen rosszabbnak mutatkozik, mint amilyet a választás előtti utolsó közvélemény-kutatás jelzett előre, amely 38 százaléknyi szavazat megszerzését jósolta a konzervatív jelöltnek. A részvételi arány elérte a 46 százalékot. Éjféltájt várhatók nem végleges hivatalos eredmények.

A választás második fordulóját november 11-re írták ki. A második fordulóban már csak a két legjobb eredményt elért jelölt vehet majd részt. A győztes néhány nappal azelőtt teheti majd le hivatali esküjét, hogy Szlovénia (2008. január elsején) fél évre átveszi a soros elnök tisztét az Európai Unióban.

Az államfői szerepkör nagyrészt protokolláris jellegű az alpesi országban. Mindenesetre Szlovénia EU-elnöksége idején a megválasztandó elnöknek számos fontos nemzetközi eseményen lesz szerepe. Megfigyelők olyan szempontból is érdekesnek tartják az elnökválasztást, hogy eredménye a politikai közhangulat fontos indikátora lehet a jövő évben esedékes parlamenti választások előtt.