Kilenc diák halt meg a moszkvai tűzben

Vágólapra másolva!
Még ketten meghaltak annak a magánegyetemnek a diákjai közül, akik kedden égtek meg a moszkvai intézményben kitört tűzvészben. A kilenc halálos áldozat mellett több mint százan sérültek meg az elavult épületben elharapózott tűzben, amelyről még mindig nem tudják, mi okozta.
Vágólapra másolva!

Kilencre emelkedett a moszkvai egyetemi tűz halálos áldozatainak száma, miután éjszaka még ketten haltak bele sérüléseikbe a kórházban. Összesen több mint százan sérültek meg, és harmincan kerültek kórházba, közülük sokan súlyos állapotban vannak. A kilenc halálos áldozat a két tanulócsoport diákjai közül került ki, akik a tűzvész kitörésekor közös angolórán vettek részt.

Szerdára számos részlet derült ki az államigazgatási és gazdasági vezetőképző magánegyetem egyik épületében kedden kitört tűzről. Az ok egyelőre nem világos: egyesek az egyik teremből robbanást véltek hallani, ami azt jelentheti, hogy egy hibás elektromos vezeték zárlatot okozott, s ez vezetett a tűzhöz. Az intézmény vezetője viszont azt állítja, olyan fenyegetéseket kapott, hogy felgyújtják az egyetemet. A gyújtogatás lehetőségét egyelőre a tűzoltóság sem zárta ki.

A tűz az 1939-ben felhúzott, ötemeletes épület negyedik emeletén tört ki. A tűzoltók a riasztástól számított 3 perc múlva a helyszínre érkeztek, de mint kiderült, akkor már vagy fél órája pusztítottak a lángok, sokak menekülési útját már elvágva. Egyes források szerint a tűzoltók először nem megfelelő felszereléssel érkeztek, létráik és locsolócsöveik nem voltak elég magasak, illetve hosszúak. Később mintegy 300 tűzoltó és két helikopter dolgozott a tűz oltásán: az egyik helikopter vízzel locsolta az épület tetejét, a másik mentette az oda menekült embereket. A tűz kitörése után az épülettel szemben folyó építkezés munkásai kerítettek egy ponyvát, s azzal siettek az ablakokban váró diákok és tanárok segítségére: sokan arra ugrottak, így a négy munkás több tucat ember életét mentette meg.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékes osztálya közölte: az épületben augusztusban volt tűzvédelmi ellenőrzés, amely után figyelmeztették az igazgatót, hogy az épület nem felel meg az előírásoknak. Például nincsenek tűzjelzők, a falak borítása éghető anyagokból van, ráadásul a vészkijáratok le vannak zárva. Az előírt változtatások elvégzését októberben szándékoztak ellenőrizni. Jurij Luzskov, Moszkva polgármestere bejelentette: a város a halálos áldozatok családjainak 150 ezer rubelt (kb. egymillió forintot), a sérülteknek mintegy 350 ezer forintnak megfelelő összeget utal ki, és hozzájárul a temetés, illetve a gyógykezelés költségeihez.