Ismét narancsos koalíció vezetheti Ukrajnát

Vágólapra másolva!
Hiába kapta a vasárnapi ukrán választásokon a legtöbb szavazatot Viktor Janukovics kormányfő oroszbarát pártja, valószínűleg az egykori narancsos forradalom nyugatbarát pártjai alakíthatnak kormányt - derül ki az urnazárás után közzétett exit-poll felmérésekből. A 2004-es narancsos koalíció újraalakulását valószínűsíti, hogy Julija Timosenko és Viktor Juscsenko elnök három nappal a választások előtt paktumot kötött. A választások előzetes eredményeit hétfőn teszik közzé.
Vágólapra másolva!

Pár mandátumos többségre tehet a 450 fős ukrán parlamentben az egykori narancsos forradalom nyugatbarát pártjainak, annak ellenére, hogy a legtöbb szavazatot az oroszbarát Régiók Pártja (PR) kapta a vasárnap tartott előrehozott választásokon - írja az exit-poll eredményekre hivatkozva a BBC.

A vasárnap esti urnazárás után közzétett ll felmérés azt mutatja, hogy Viktor Janukovics kormányfő vezette PR 35,5 százalékot, Julija Timosenko Tömbje (BJuT) 31,5 százalékot, a Viktor Juscsenko elnök mögött álló Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) pedig 13,5 százalékot szerzett.

Julija Timosenko, a második legtöbb szavazatot begyűjtő párt vezetője már vasárnap éjjel bejelentette igényét a kormányalakításra. A vele szövetséges Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem listavezetője, Jurij Lucenko megerősítette: támogatják Timosenko jelölését. Timosenko közölte: már hétfőn tárgyalni akar a leendő kormánykoalícióról az NU-NSZ-vel. Szerinte két nappal a választások eredményének hivatalos közzététele után megalakulhat a kormánykoalíció. Ígéretet tett arra, hogy törvényben rendezik az ellenzék jogait, így például a számvevőszék elnöki posztját a mindenkori ellenzék kaphatja majd meg.

A 2004-es narancsos forradalom pártjainak két vezetője, Timosenko és Juscsenko három nappal a választások előtt megerősítette a közös kormányzás szándékát. Ennek érdekében előzetesen megegyeztek a személyi kérdésekről is, az egyezség értelmében Timosenko lenne a miniszterelnök, a többi kormányzati posztot fele-fele arányban osztanák el egymás pártjai között.

Válaszul Viktor Janukovics, az ország orosz ajkú, keleti felére támaszkodó Régiók Pártjának elnöke, eddigi miniszterelnök bejelentette: pártját tartja a választások győztesének, és ezért minél előbb meg akarják kezdeni a koalíciós tárgyalásokat. A kormányfő hozzátette: már hétfőn tárgyalásra hívják majd lehetséges partnereiket - köztük a Juscsenko elnök mögött álló NU-NSZ-t is - amint kézhez kapják az előzetes szavazatszámlálási eredményeket.

A hosszú hatalmi válság lezárását célzó ukrajnai előrehozott választásokon 60 százalék körüli volt a részvétel. Az első hivatalos részeredményeket csak hétfőn teszik közzé.