Hasba szúrta magát egy nigériai menedékkérő

Vágólapra másolva!
Elkeseredettségében hasba szúrta magát hétfőn az ausztriai Steyr főterén egy fiatal nigériai menedékkérő, miután megtudta, hogy kérelmét az illetékes hatóság elutasította, és küszöbön áll a kitoloncolása.
Vágólapra másolva!

A tizennyolc éves afrikai két és fél éve tartózkodik az alpesi országban. Kórházba szállították, sérülése nem életveszélyes. Az intézkedés nagy felháborodást váltott ki, a zöldek külön parlamenti vitát kezdeményeztek az ügyben.

Az eset különösen azért keltett figyelmet - és vet fel kérdőjeleket a vonatkozó osztrák törvényeket illetően -, mert a múlt héten egy hattagú koszovói család került hasonló sorsra. Őket hét év után utasították ki Ausztriából, mert menedékkérelmüket nem fogadták el. Pedig a család beilleszkedett a környezetébe, dolgos, rendes emberek voltak, a gyerekek iskolába jártak. A helyi közösség is befogadta őket. Ám a néppárti Günther Platter belügyminiszter közölte, semmit sem tehet, a törvények a család esetében nem engedélyeznek számára emberiességi megfontolásokat.

A koszovói családfőt és három kisebb gyermekét időközben már vissza is küldték a szerbiai tartományba. Az anya idegösszeomlást kapott, őt kórházban ápolják. A legidősebb, tizenöt éves lánygyermek elbujdokolt, és levélben közölte: addig elő nem jön, amíg testvéreit és az apját vissza nem engedik, inkább megöli magát.

Alfred Gusenbauer kancellár egy nyilatkozatában borzasztónak minősítette a történteket, pedig pártja, a szociáldemokraták is megszavazták a bevándorlást, illetve a letelepedést rendkívül megszigorító, két évvel ezelőtt jóváhagyott rendelkezéscsomagot.