Del Ponte: Szorul a hurok Mladic körül

Vágólapra másolva!
A legsúlyosabb háborús bűntényekkel vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot az év végéig letartóztatják - állítja Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze, aki szerint az őrizetbe vételre talán már az elkövetkező hetekben sor kerülhet.
Vágólapra másolva!

"Nyolcvan százalékos bizonyossággal mondhatom, hogy Mladicot még az év vége előtt, sőt talán már az elkövetkező hetekben letartóztatják" - mondta a főügyész a Der Spiegel német hetilapnak adott interjúban. Az ENSZ-törvényszék ügyészsége Ratko Mladicot tartja a nyolcezer bosnyák férfi halálát követelő 1995-ös srebrenicai népirtás főfelelősének.

Carla del Ponte szerint az év elején a szerb hatóságok komoly tervet készítettek a Belgrádban bujkáló tábornok letartóztatására, és jelentős nehézségek után Vojislav Kostunica szerb kormányfő is beadta a derekát, de a szerb katonaság és a polgári hírszerzés akkoriban még nem tanúsított teljes körű együttműködést.

Az EU és Belgrád nemrégiben felújította a tárgyalásokat a társulási szerződésről Szerbiával, de Brüsszel jelezte, hogy a megállapodást csak akkor írja alá, ha a törvényszék Belgrád teljes együttműködési készségéről számol be, ehhez viszont elengedhetetlen legalább a "srebrenicai hóhér" kiadatása Hágának.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntényeket vizsgáló ENSZ-törvényszék ügyészsége Ratko Mladicot tartja a nyolcezer bosnyák férfi halálát követelő 1995-es srebrenicai népirtás fő felelősének. S az ügyészség az 1992-95-ös boszniai háborúban elkövetett kétrendbeli népirtással vádolja a másik legkeresettebb szökevényt, Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnököt is.

Del Ponte szerint mindkét vádlott mindvégig Slobodan Milosevic néhai jugoszláv és szerb elnök vezényletére cselekedett, aki tavaly hunyt el scheveningeni börtöncellájában peres eljárása idején. Carla del Ponte megerősítette, hogy Karadzic 1999-ben kapcsolatba lépett egy hágai nyomozóval, fel akarta adni magát, majd hirtelen meggondolta magát. Carla del Ponte közölte, hogy minderről könyvet fog megjelentetni jövőre.

A hágai főügyész közölte azt is, hogy nincs kétsége Ramus Haradinaj volt koszovói miniszterelnök bűnössége felől, bizonyítékai is vannak róla, de a tanúk komoly fenyegetésnek vannak kitéve, és az ügyészség sorra elveszíti őket. "Ilyen tekintetben az albánok még a szerbeknél is rosszabbak" - tette hozzá a főügyész.