Clinton-Giuliani párharcot jósolnak az iowai professzorok

Vágólapra másolva!
Még több mint egy év van hátra az amerikai elnökválasztásig, de a legmegbízhatóbbnak tartott előrejelzés, az  Iowai Elektronikus Piac szerint már tudható New York-i házidöntő lesz: Hillary Clinton kzd majd Rudy Giulianival, és 4 százalékkal a demokrata jelölt győz. A két jelölt már el is kezdett egymásra hangolódni: a volt polgármester kioktatta a volt firs ladyt.
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton New York-i szenátor és Rudy Giuliani volt New York-i polgármester a demokrata, illetve a republikánus párti elnökjelöltség legesélyesebb várományosa a 2008-as elnökválasztás előtt - jósolják az elnökválasztások kimenetelét már 20 éve nagy pontossággal előrejelző úgynevezett Iowai Elektronikus Piaciot működtető Iowai Egyetem professzorai.

A politikai információk értékelését végző program előrejelzése szerint az elnökválasztáson Clinton-Giuliani párviadal várható, amely a demokrata jelölt mintegy 4 százalékpontos győzelmével fog végződni. Joyce Berg professzor szerint a nonprofit alapon működő Iowai Elektronikus Piac 1988-as létrehozása óta pontosabbnak bizonyult, mint a közvélemény-kutatások.

A mutatók szerint Clinton 70 százalékos eséllyel szerzi meg pártja jelöltségét, míg az őt követő Obama szenátornak erre 16 százalék esélye van. A republikánus oldalon szorosabbnak látszik a verseny, Giuliani 40 százalékos eséllyel vezet, a második Mitt Romney, volt massachusettsi kormányzó 31,5 százalékkal. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint 44-48 százalék az esélye annak, hogy Clintoné lesz a demokrata jelöltség, Giuliani esetében 24-32 százalékos ez a mutató.

Giuliani már vasárnap elkezdte támadni Clintont. Azt kifogásolta, hogy Bill Clinton felesége azt hirdeti, milyen külpolitikai lépéseket tenne a megválasztása és beiktatása közötti időszakban. A volt New York-i polgármester leszögezte: az amerikai elnök mandátuma nem a választásig (2008. november 4.), hanem a következő elnök beiktatásáig (2009. január 20.) tart, következésképp addig nem irányíthatja helyette a külpolitikát senki más.

Az amerikai média az öt hónapja kezdődött elnökválasztási kampány alatt nagyjából öt jelöltre szűkítette figyelmét, holott még 17 republikánus és demokrata politikus küzd pártja jelöltségéért - állapította meg a Joan Shorenstein Sajtóközpont hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányában. A szóban forgó öt jelölt - a demokrata Hillary Clinton és Barack Obama, valamint a republikánus Rudy Giuliani, Mitt Romney és John McCain - szerepelt a tudósítások több mint felében.

A tanulmány készítői azt is megállapították, hogy a két legnépszerűbb politikus , Clinton és Giuliani bemutatása korántsem volt barátságos: tíz tudósításból négy kedvezőtlen képet festett róluk, három semleges hangnemű volt és csak három sugallt pozitív üzenetet.