Huszonhat halott nőt keresnek a kanadai hizlaldáson

Vágólapra másolva!
Több mint két tucat nő meggyilkolása miatt állították bíróság elé a kanadai Robert Picktont. A vádak szerint az 56 éves sertéstenyésztő drogos tivornyákat tartott hizlaldájában a '90-es években, és az oda hívott porstituáltakat meggyilkolta. A hatóságok 26 nőt megölését próbálják rábizonyítani, de Pickton tagad.
Vágólapra másolva!

"Moslék" - mondta videovallomásában az ellene felhozott vádakra az a sertéstenyésztő, aki ellen 26 nő meggyilkolása miatt indult eljárás a kanadai Brit Kolumbiában. Pedig Robert Pickton az ügyészek szerint előzőleg beismerte, hogy meggyilkolt 49 nőt.

Az 56 éves férfitól azt kérdezték az első bírósági tárgyalásán bemutatott felvételen, mit jelent számára az, hogy csaknem ötven nő halálával és eltűnésével kapcsolatban vádolják. "Mit jelent számomra? Moslék. Csak egy melós srác vagyok, egy egyszerű melós. Csak egy sertéstenyésztő" - idézte az AP. Pickton csak azt ismerte el, hogy "rossz fiú" volt.

A férfi a vádak szerint 26 - többnyire prostituált és drogfüggő - nővel végzett - ennyi áldozattal kapcsolatban tudtak elegendő bizonyítékot összeszedni a nyomozók a farmján és a sertéstelepen.

A nők az 1990-es években tűntek el Vancouver egyik kétes negyedéből. Első perében hat nő meggyilkolásáért vonják felelősségre. A hétfői tárgyaláson mind a hat esetben tagadta bűnösségét. A többi húsz áldozat ügyében másik pert indítanak ellene. Ha bűnösnek találják, életfogytig tartó börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

Az ügy megrázta egész Kanadát, ahol soha nem derült fény ilyen mértékű gyilkosságsorozatra. Az esküdtek több mint 11 órányi videofelvételt néztek végig, amelyeken tanúk és maga Pickton vallomásait is rögzítették. Az ügyészek várhatóan azt a felvételt is bemutatják, ahol Pickton beismeri egy titkosrendőrnek, hogy 49 nővel végzett, de hamarosan félszáz lesz a számláján.

A férfi hétfői tárgyalásán számos hátborzongató bizonyítékot is bemutattak a vádlók. Emberi koponyákat, fogakat és a hat nő fagyasztóládából, vágóhídról és a disznók vályújából kinyert DNS-mintáit. A vádirat szerint Pickton és testvére, David drogos tivornyákat rendezett a család disznótelepén Vancouver közelében.

Jól jellemzi a gyikosságsorozat hátborzongató voltát, hogy a hatóságok a férfi 2002-es letartóztatása után figylemeztették a szomszédokat: vigyázzanak az esetleg a disznótelepről vásárolt húskészítményekkel, mivel nem kizárt, hogy emberi maradványok találhatók bennük.

Forrás: EPA
A Pickton-hizlaldának ma már hűlt helye

Védőügyvédje szerint azonban a gyilkosságokat nem Pickton követte el, és a tárgyaláson arra kérte az esküdteket, hogy alaposan figyeljék meg a férfi viselkedését a felvételeken, különös tekintettel intellektusára és értelmi képességeire.

A per hatalmas érdeklődést váltott ki világszerte. Kanadában Marc Lepine 1989-es, 14 halálos áldozattal járó középiskolai vérengzése volt eddig a napvilágra került legvéresebb gyilkosságsorozat. A Vancouver közelében tartott bírósági tárgyalásra 300 sajtóügynökség akkreditáltatta magát, de a zsúfolt teremben így is volt tíz üres szék. Ezek egyes áldozatok olyan hozzátartozóinak helyei voltak, akik inkább nem mentek el a véres sorozatgyilkosság elkövetésének körülményeit részletesen taglaló tárgyalásra.