Lakásügylete miatt nyomoznak az izraeli kormányfő ellen

Vágólapra másolva!
Nyomozást rendelt el az izraeli főügyész Ehud Olmert izraeli miniszterelnök házvásárlása ügyében. A gyanú szerint a kormányfő a piaci ár alatt vett házat, így felmerül a korrupció lehetősége. Olmert ellen több vizsgálat is folyik.
Vágólapra másolva!

Az izraeli főügyész utasítást adott a rendőrségnek, hogy indítson nyomozást Ehud Olmert miniszterelnök jeruzsálemi házvásárlása ügyében - közölte az igazságügy-minisztérium hétfőn. Az állami számvevőszék már korábban vizsgálni kezdte azokat az állításokat, amelyek szerint Olmert jóval a piaci ár alatt vette meg a házát, így felmerülhetett a csalás és a korrupció gyanúja.

A miniszterelnök azt állítja, hogy ártatlan, vagyis reális árat fizetett a házért. A főügyész a gyanú tisztázása miatt rendelte el a nyomozást. Olmert ellen több ügyben is folyik eljárás, ha vád alá helyezik, akkor le kell mondania. Az első bűnügyi nyomozás azzal a gyanúval folyik, hogy miniszterelnökként megpróbálta befolyásolni az állam részvénypakettjének eladását.

Számvevőszéki vizsgálat folyik azért, mert 2001-ben kereskedelmi miniszterként állítólag a befolyásával visszaélve egy kollégája számára akart kormánysegélyt szerezni. A számvevőszék vezetője ebben az ügyben is bűnügyi nyomozást javasolt. Ezen kívül két gyanús ingatlanügyben is érintett a kormányfő, mivel ezekben Olmert közvetített.