Fegyvert csempészhetett Irakba egy amerikai cég

Vágólapra másolva!
Fegyvercsempészet miatt vádat emelhetnek az iraki kormány által a minap az országból kiutasított amerikai biztonsági cég alkalmazottai ellen. A gyanú szerint a feketepiacon keresztül adtak el fegyvereket a Kurdisztáni Munkáspártnak.
Vágólapra másolva!

Észak-Karolina amerikai állam szövetségi ügyészei vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy szállított-e az észak-karolinai székhelyű Blackwater biztonsági magáncég engedély nélkül automata fegyvereket és katonai felszereléseket Irakba - jelentette szombaton a News and Observer című helyi újság.

A gyanú szerint a cég emberei a feketepiacon adhatták el Irakban a szóban forgó fegyvereket és felszereléseket, amelyek így az amerikai kormány által is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) törökországi kurd szakadár szervezet kezébe kerülhettek.

Egy a Pentagon és a külügyminisztérium által indított belső vizsgálat derített fényt az illegális fegyverszállításokra, miután Törökország kormánya panaszt tett júliusban Washingtonnál, hogy a török hatóságok amerikai gyártmányú fegyvereket találtak a betiltott PKK elfogott tagjainál.

Az ügyészség szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze a vádemeléshez. A News and Observer értesülése szerint a Blackwater két korábbi alkalmazottja bevallotta az ügyészeknek, hogy részt vett fegyverek és katonai felszerelések illegális Irakba szállításában.

A Blackwater, amelynek központja az észak-carolinai Moyockban van, mintegy ezer emberét tartja Irakban az ottani amerikai diplomáciai misszió védelmére. A cég többszáz millió dollár értékű megbízást kapott az amerikai kormánytól az Irak elleni 2003-as támadás óta.

Az iraki kormány hétfőn visszavonta a Blackwater működési engedélyét, mert a cég emberei - iraki állítások szerint minden ok nélkül, vaktában - lövöldözni kezdtek, és tizenegy embert megöltek a múlt vasárnap Bagdadban, miután egy amerikai diplomáciai konvoj elhaladásakor robbanás hallatszott.

Núri al-Máliki iraki kormányfő kezdeményezte, hogy az amerikai nagykövetség szakítsa meg együttműködését a Blackwaterrel. A The Washington Post szombati jelentése szerint az iraki kormány által elrendelt vizsgálat kimutatta, hogy az amerikai biztonsági cég emberei hat további esetben is indokolatlanul alkalmaztak az idén erőszakot, megölve legalább tíz irakit.