Törökország lekerül az új eurós érmékről

Vágólapra másolva!
Az EU-tagállamok egy része törölte Törökországot Európa jelképes térképéről, amely az újonnan kibocsátandó euró érmék "írás" oldalán lesz látható. A módosítás tükrözheti több tagállam véleményét Törökország EU-tagságát illetőleg.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság eredetileg az unióval határos országokat is megjelenítette volna a közös fizetőeszközén, köztük Törökországot is, amely Bulgáriával és Görögországgal határos.

Ám az uniós tagállamok kormányai által jóváhagyott végleges rajzolaton nem szerepel Törökország. Több EU-tagállam - köztük Franciaország - ellenzi Ankara felvételét az Európai Unióba.

A bizottság szóvivője megerősítette, hogy a tanács módosította az eredeti térképvázlatot, amelyen ott volt Törökország is. Az új érmék január óta vannak használatban Szlovéniában, s ilyen érmék kerülnek forgalomba Máltán és Cipruson is, amelyek 2008 elején lépnek be az euró-övezetbe.

"Az Európai Tanácsot nyilvánvalóan nem zavarja, hogy az új (érméken levő) térképen ott legyenek diktatúrák, mint Fehéroroszország, vagy tekintélyelvű államok, mint Oroszország - mutatott rá brüsszeli nyilatkozatában két olasz EP-képviselő. - Nem hajlandók viszont a térképen feltüntetni egy olyan demokratikus országot, mint Törökország, amely már megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat az unióval."