Terrort ígérnek a ramadánra az afgán tálibok

Vágólapra másolva!
Az afgán kormány és a külföldi csapatok elleni öngyilkos merényletek és támadások sorozatát hirdették meg Afganisztán egész területén a tálibok csütörtöktől, a ramadán idejére.
Vágólapra másolva!

"Nagyszabású hadműveletet indítunk Naszrat (Győzelem) néven a ramadán első napján" - közölte kedden telefonon az egyik nyugati hírügynökséggel Juszuf Ahmadi tálib szóvivő, egyik parancsnokuk közleményét felolvasva.

Az üzenet szerint a muzulmán böjti hónap alatt az eddiginél több öngyilkos merényletet, út szélén elhelyezett robbanószerkezetekkel elkövetett merényletet és más támadást terveznek az ország egész területén. A közlemény aláírója az a Brader molla, akinek nemrégiben halálhírét közölte az afgán kormány, de nem sokkal később cáfolták is azt.

A tálibok azóta, hogy 2001 őszén eltávolították őket a hatalomból, fegyveres ellenállást folytatnak a kabuli kormány és az országban állomásozó külföldi erők ellen. A merényletek és harcok legtöbbje Afganisztán déli és délkeleti részén zajlik, és ott található az összesen ötvenezer főnyi külföldi haderők legnagyobb része is. Több ezer halálos áldozatot követeltek a tálib támadások 2001 óta.

Nyitva az út a békés rendezésre

Ugyanaz a szóvivő, aki kedden a kilátásba helyezett terrorhullámról számolt be, előző nap úgy nyilatkozott, hogy a tálibok elfogadják Hamid Karzai államfő tárgyalási javaslatát, vagyis készek tárgyalni a kabuli kormánnyal.

Az afgán elnök kedden - még a fenyegető tálib közlemény megjelenése előtt - szóvivője útján megerősítette, hogy a tálibok nyugodtan jöhetnek tárgyalni, nem kell letartóztatástól tartaniuk.

Mint mondta, a hatóságok szeretnék tudni, hogy valóban a vallási fanatikus mozgalomtól érkezett-e válasz az elnök felhívására, s hogy "tisztességesek-e" a tálibok szándékai. Azt is értésre adta, hogy egyelőre korai arról beszélni, befogadhatók-e a kormányba a radikálisok.

Nem múlik nap merénylet nélkül

Afganisztán déli részén, Hilmend tartományban kedden öngyilkos merényletben életét vesztette egy NATO-erőknek szállító teherautókonvoj két afgán sofőrje. A merényletben, amelyről a helyi rendőrség adott tájékoztatást, számos civil megsebesült.

Egy nappal korábban 29 ember halálát okozta az afganisztáni heroinelőállítás központjának, egyben a tálib felkelők fellegvárának számító tartomány Geresk városában elkövetett kettős öngyilkos merénylet, mintegy hatvanan pedig megsebesültek. Az áldozatok körülbelül fele civil, a másik fele rendőr volt.

Pakisztán északnyugati, a törzsi területekhez közel eső részén, az afgán határtól nem messze legkevesebb tizennyolc ember vesztette életét egy öngyilkos merényletben kedden. A tizenéves - egyes hírek szerint 14-15 éves - merénylő egy iránytaxira akart felszállni Dera Iszmail Hán településen, amikor rendőrök rászóltak, hogy lebbentse föl a maga köré tekert kendőt, mire ő működésbe hozta a nála lévő robbanószerkezetet. A detonáció áldozatai túlnyomórészt civilek. A sebesültek száma tíz.

Amióta július közepén a nyugat-pakisztáni Észak-Vazirisztán terület törzsi fegyveresei felmondták a kormánnyal kötött tűzszüneti megállapodást, fellángolt az erőszak a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fegyveresei bástyájának számító törzsi vidéken, valamint a fővárosban, Iszlámábádban és környékén is. Több százan vesztették életüket merényletekben és rajtaütésekben e két térségben.