Szétkapkodják az oroszok a Putyin-játékot

Vágólapra másolva!
Hiánycikk Oroszországban a Vlagyimir Putyin elnök arcképével díszített társasjáték, mert folyton elkapkodják a vásárlók. Pedig ez 65 rubellel - mintegy 450 forinttal - még drágább is, mint ugyanaz Jurij Luzskov moszkvai polgármester képével.
Vágólapra másolva!

Óriási üzleti siker Oroszországban a vezető politikusok arcképével díszített társasjáték. Az ezek közül is legnépszerűbb, emiatt hiánycikknek számító Putyin-játék valójában ugyanaz, mint a Luzskov képével díszített, mégis drágább annál 65 rubellel. A Menedzser elnevezésű társasjáték lényegét tekintve nem más, mint a jó öreg Monopoly orosz változata.

Itt a Lukoil olajtársaságot lehet megvenni, vagy a moszkvai telefonhálózatot, viszont szigorúan büntetnek különféle szabályok megsértéséért, és időnként jönnek az adóellenőrök. A doboz nem valami tartós, a grafika avitt, mégis: 20 év alatt több mint 5 millió példányban kelt el a játék, ha nem is mindig Putyin elnök képe díszítette.

A társasjátékot a szentpétervári Petropan cég gyártja. Tulajdonosának, Valerij Pankratovnak - ő mosolyog a táblán - aranyat érő ötlete volt, hogy a kilencvenes évek elején megvásárolta az akkor világszerte már 50 éve népszerű Monopoly jogait, s a dobozra jól eladható portrékat tett.

A cég honlapján a játék egyéb variációit is kínálja, többek között a Világmenedzsert, amelynek dobozán Vlagyimir Putyin a Földgolyó fölé magasodik, és valakit fenyeget az ujjával. Körülötte különböző nemzetek képviselői, továbbá Bill Clinton volt amerikai elnököt, Szaddám Huszeint, Jasszer Arafatot és más politikusokat ábrázoló karikatúrák. Emellett jelszavak is olvashatók: "Le a háborúval!", "Le a terrorizmussal!", "Le a kábítószerekkel!", és "Békét a világnak!".

Nem tudni azonban, hogy a jeles politikusok portréinak felhasználásához rendelkezik-e bármiféle hozzájárulással a gyártó az érintettek részéről. Luzskov moszkvai polgármesterrel kapcsolatban az önkormányzat sajtóosztálya közölte: Luzskov ellenzi, hogy arcmását kereskedelmi célokra használják. Putyin elnök nem nyilatkozott.