Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szerbiának 50 ezer romát kell visszafogadnia

Vágólapra másolva!
Mintegy 50 ezer romát kell visszafogadnia Szerbiának az Európai Unióból a kedden kötött vízumkönnyítési megállapodás értelmében. A szerb állampolgárok egyes csoportjai ennek fejében kaphatnak könnyített feltételekkel schengeni vízumot.
Vágólapra másolva!

Szerbiának mintegy 50 ezer romát kell visszafogadnia az Európai Unióval (EU) aláírt vízumkönnyítési megállapodás értelmében, de erre önmagában, segítség nélkül képtelen - jelentette ki egy szerbiai roma parlamenti képviselő.

Szerbia és az EU képviselői kedden írták alá azt a megállapodást, amelynek értelmében a szerb lakosság bizonyos csoportjaihoz tartozók - diákok, üzletemberek, újságírók - az általános előírásoknál enyhébb feltételekkel kaphatnak beutazási engedélyt az unióba.

A schengeni vízumért 35 eurót (8750 forint) kell fizetniük, ami fele a normál tarifának. A könnyített feltételekről már évek óta folynak a tárgyalások, de Németország ellenállása miatt csak lassan sikerült egyezségre jutni - írta a BBC.

A teljes vízummentességről szóló tárgyalások hamarosan kezdődhetnek, de Franco Frattini, az EU igazságügyi főbiztosa szerint ehhez teljesíteni kell az illegális bevándorlás felszámolására tett ígéreteket, megerősíteni a határellenőrzést, és biztonságos, biometrikus adatokat tartalmazó útleveleket kell bevezetni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről