Szerb fegyverekkel fegyverkezik Irak

Vágólapra másolva!
Fegyvervásárlási tervekkel Szerbiában tartózkodik az iraki védelmi miniszter - derült ki szerdán belgrádi sajtóinformációkból. Irak már két éve szereli fel hadseregét Zastava típusú gyalogsági fegyverekkel.
Vágólapra másolva!

A Danas című lap értesülése szerint Abdel-Káder Dzsászim és munkatársai több napos, be nem jelentett látogatásra érkeztek Szerbiába. Csütörtökön Kragujevacba, a Zastava Oruzja fegyvergyárba látogatnak, hogy M21 típusú puskák megvételéről tárgyaljanak.

Az amerikai mesterlövész-fegyverből és a Kalasnyikov szovjet-orosz géppisztolyból összegyúrt, NATO-szabványoknak megfelelő fegyvert a szerb hadseregben nem rendszeresítették, viszont sok más ország hadserege és biztonsági szervezetek is használják.

A Zastava Oruzja az utóbbi két évben már adott el gyalogsági fegyvereket - elsősorban puskákat és nehézgéppuskákat - az iraki hadseregnek. Az ügyleteket az ENSZ felügyelte, a közvetítők pedig amerikai és nagy-britanniai cégek voltak.

Az Irakban működő brit biztonsági szakemberek a Danas értesülése szerint igen elismerően nyilatkoztak a Szerbiában gyártott M21-ről.