Összeszólalkozott az orosz és az amerikai külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Kemény szóváltás történt Condoleezza Rice amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter között az Iránnal szembeni újabb szankciók szükségességéről. Az Egyesült Államok újabb szankciókat szeretne, amit Oroszország ellenez.
Vágólapra másolva!

Éles szóváltás történt Condoleezza Rice amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter között New Yorkban az Iránnal szembeni esetleges új büntetőintézkedések ügyében.

A G8-csoport - a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország - külügyminisztereinek tanácskozásán az amerikai diplomácia irányítója újabb szankciókat szorgalmazott, amit Lavrov ingerülten utasított vissza.

Oroszország a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és Irán közötti friss megállapodásra hivatkozva utasította vissza az újabb szankciókat. A megállapodás lényege: Irán augusztus végén beleegyezett, hogy az év végéig magyarázatot ad a NAÜ-nek a vitatott atomprogramjával kapcsolatos tisztázatlan részletekről.

A Németország által összehívott szerdai tanácskozáson - a jelen levő amerikai és európai diplomaták közlése szerint - az orosz külügyminiszter a diplomáciai udvariasságot mellőző modorban közölte amerikai kollégájával: nem jött el az ideje semmilyen új szankcióknak, a NAÜ vizsgálatára kell támaszkodni.