Katonai konvojt robbantottak fel Kabulban

Vágólapra másolva!
Pokolgépes merényletet hajtottak végre pénteken Kabulban egy francia katonai konvoj ellen, a robbantásban az első jelentések szerint egy katona és sok civil meghalt. Közben civil áldozatokról számoltak be egy Afganisztán déli részén végrehajtott NATO-bombázás után is.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos merénylő hajtott végre robbantásos merényletet az afgán fővárosban. Az első jelentések szerint az merénylő által gépkocsiba rejtett robbanó szerkezettel végrehajtott akcióban egy francia katona meghalt, ezt az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erők egyik szóvivője is megerősítette.

Helyi hatóságok arról számoltak be, hogy a robbanásnak sok civil áldozata is volt, számuk egyelőre nem ismert. A kamikáze az afgán főváros nyugati peremén, egy hídnál röpítette magát a levegőbe. A nemzetközi biztonsági erők lezárták a körzetet.

Civil halottak egy NATO-bombázásban is

Több afgán civil halt meg Afganisztán déli részén a NATO-erők által végrehajtott bombázásban is - jelentette be pénteken a közép-keleti országban állomásozó egységek parancsnoksága. A közlemény szerint a NATO-parancsnokság alatt álló nemzetközi biztonsági erők (ISAF) katonái szerdán több órás harcot vívtak Hilmend tartományban a tálib harcosokkal, és légi támogatást kértek.

A harcokban legalább 40 tálibot megöltek és több mint 20 rakétagránátot, taposóaknákat és egyéb lőszereket foglaltak le a lázadók bázisán. Azt ugyanakkor nem tudták, hogy a célpontok közelében civilek is tartózkodtak. Egy afgán tiszt 6 civil áldozatról számolt be. A parancsnokság bejelentette: kivizsgálják az ügyet, egyben ígéretet tett arra, hogy az ISAF-erők mindent megtesznek a civil veszteségek elkerülésére. Ehhez - amennyiben lehetséges - előre figyelmeztetik majd a lakosságot a hadműveletekről.

Ugyancsak harcokról érkezett jelentés a Hilmenddel szomszédos Uruzgan tartományból, ahol a koalíciós erők további 36 tálibot öltek meg. Az összecsapások akkor törtek ki, amikor afgán és ISAF-katonák robbanó szerkezeteket elhelyező lázadókra csaptak le.