Nyilvánosan akasztottak 21 embert Iránban

Vágólapra másolva!
Mivel a saría szerint a kábítószer-kereskedelem, és sok más bűncselekmény elkövetői is halálbüntetéssel sújthatóak, az utóbbi hónapokban megemelkedett a kivégzések száma. Szerdán huszonegy embert akasztottak fel.
Vágólapra másolva!

Huszonegy nyilvános akasztást hajtottak végre szerdán Iránban. Tizenhét, kábítószer-csempészet vádjával elítélt férfin a kelet-iráni Horászánban hajtották végre a halálos büntetést. További négy embert a a délen fekvő Sirázban végeztek ki nagy tömeg előtt. Őket banditizmus, csempészet, engedély nélküli fegyverviselés és a biztonsági erőkkel való fegyveres összetűzés vádjában találták bűnösnek.

A többnyire nyilvános kivégzések száma jelentősen emelkedett Iránban azóta, hogy a hatóságok júliusban hadjáratot indítottak az "erkölcstelen viselkedés" ellen. A 1979-es iráni forradalom óta az iszlám törvénykezés, a saría értelmében a gyilkosság, a nemi erőszak, a házasságtörés, a fegyveres rablás, az iszlám megtagadása és a kábítószer-kereskedelem halálbüntetéssel sújtható bűncselekmények az iszlám köztársaságban.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet és az Európai Unió több alkalommal tiltakozott az iráni kivégzések magas száma miatt. A perzsa állam azonban rendre figyelmen kívül hagyja a nyugati bírálatokat, arra hivatkozva, hogy az iráni igazságszolgáltatás a saríát veszi alapul.