New York-i főbírót jelölt Bush igazságügyminiszternek

Vágólapra másolva!
A demokrata ellenzék számára számára is elfogadható jelöltet, egy New York-i szövetségi bírót jelölt igazságügyminiszternek George Bush amerikai elnök. A CNN kommentárja szerint az elnök hivatali ciklusa hátralévő részében kerülni akarja az összeütközést, ezért keres egy ideológiailag semlegesnek tartott jelöltet az augusztusban lemondott Alberto Gonzales helyére.
Vágólapra másolva!

Michael Mukasey nyugalmazott New York-i szövetségi bírót jelölte George Bush amerikai elnök igazságügy-miniszternek. Elődje, Alberto Gonzales augusztus végén, két és fél évvel hivatalba lépése után mondott le. Helyét Paul Clement, a legfőbb államügyész helyettese veszi át az új miniszter szenátusi megerősítéséig.

A Bush régi barátjának számító Gonzalest február óta próbálta lemondásra bírni a Demokrata Párt főleg amiatt, hogy tavaly nyolc szövetségi ügyészt elmozdított állásából, amit az ellenzék politikai tisztogatásnak tekintett. Gonzales a negyedik magas rangú tisztviselő a szélesebb Bush-kormányzatban, aki a 2006 novemberi kongresszusi választások, a Demokrata Párt győzelme óta megvált hivatalától.

Michael Mukasey a liberális politikusok körében is nagy tiszteletnek örvend, ideológiailag függetlennek tartják. A 66 éves New York-i Mukasey több mint egy évtizeden keresztül terroristaügyekben járt el, jelenleg Rudy Giuliani volt New York-i polgármester, republikánus elnökjelölt-aspiráns jogi tanácsadója.

A CNN kommentárja szerint a feltehetően a Demokrata Párt számára is elfogadható bíró jelölése Bush gyöngülő politikai hatalmát jelzi. Bush előző két igazságügy-minisztere Mukasey-vel szemben ugyanis erős konzervatív személyiség volt. A demokraták szerint Bush - akinek 15 hónap van hátra elnökségéből - el akarja kerülni a miniszteri megerősítés körüli esetleges összeütközést.