Megválasztották Edmund Stoiber utódjait

Vágólapra másolva!
Katolikus pártelnökkel és protestáns miniszterelnök-jelölttel vág neki a bajor CSU az Edmund Stoiber távozása utáni időknek. A miniszterelnök bukását is előidéző botrányhős, Gabriele Pauli alig kapott szavazatot a tisztújító kongresszuson.
Vágólapra másolva!

Erwin Huber tartományi gazdasági minisztert választotta elnökké szombaton a bajor Keresztény-szociális Unió (CSU) a tisztségről leköszönő Edmund Stoiber helyett. A 61 éves Huber a szavazatok 58 százalékát szerezte meg, míg fő riválisa, Horst Seehofer szövetségi mezőgazdasági miniszter 39 százalékot szerzett. Gabriele Pauli, a Stoiber bukásához jelentős mértékben hozzájáruló fürthi önkormányzati képviselőnő csupán 2,5 százalékot kapott.

Huber hosszú ideje Stoiber egyik fő támogatójának és legfőbb bizalmasának számított. Az új pártelnök - elődjéhez hasonlóan - katolikus, szemben Günther Becksteinnel, akit egyetlen jelöltként a párt miniszterelnök-jelöltjévé választottak. A 63 éves Beckstein személyében először kerülhet protestáns a bajor miniszterelnöki székbe.

Beckstein kongresszusi beszédében a bajor hagyományok közt említette "az egészséges és felvilágosult hazafiságot", ugyanakkor külön kitért a Németországban erősödő szélsőjobboldalra. Azt mondta, a CSU a demokratikus közép és a demokratikus jobboldal pártja, a szélsőjobboldaltól viszont a leghatározottabban elhatárolódik, a neonáci NPD-vel a legerőteljesebben szembe kíván szállni.

Mivel a CSU hosszú ideje abszolút többségben van a bajor parlamentben, a párt kongresszusán születő személyi döntéseket a tartományi választásoknál is nagyobb érdeklődés kíséri. Különösen most, amikor a tartományt 1993, a pártot pedig 1999 óta vezető Stoiber utódjáról döntöttek a küldöttek.

Kongresszusi beszédében Beckstein egyszerre állt ki a folyamatosság és a változások mellett. Hitet téve a stoiberi örökség mellett hangoztatta, hogy nem kívánja elődjét "másolni." Szavai szerint az eddigi "sikerpolitikát" mindenképp folytatni kell, ugyanakkor - mint fogalmazott - más hangsúlyok lesznek.

Huber javaslatára a kongresszus Edmund Stoibert egyhangúlag a CSU tiszteletbeli elnökévé választotta. Stoiber januárban jelentette be, hogy szeptember 30-án távozik a tartományi miniszterelnöki posztról és nem jelölteti magát pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének sem. Bukását nem kis részben Gabriele Paulinak köszönheti, aki megvádolta, hogy köze lehet a lehallgatásához, majd nyíltan követelte, a párt ne indítsa újra a kormányfőt.

Az elmúlt hetekben Bajoroszágban számtalan találgatás látott napvilágot arról, hogy milyen poszton folytatja pályáját a leköszönő miniszterelnök. Végül kiderült, magas brüsszeli pozícióba távozhat: Jose Manuel Barroso bizottsági elnök egy új tanácsadó testület vezetésével bízta meg, amely az európai uniós bürokrácia leépítésére tenne javaslatokat.