Kínai fegyverekkel harcolnak az afgán lázadók

Vágólapra másolva!
Olcsó, de a korábbiaknál fejlettebb kínai fegyverekkel szerelkeznek fel az afganisztáni tálibok, ami komoly aggodalmat kelt a britekben és az amerikaiakban. Peking tagadja, hogy fegyvereket adna a lázadóknak, de lehet, hogy a tálibok Pakisztánon vagy Iránon keresztül jutnak hozzá a kínai felszereléshez.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is kifejezte növekvő aggodalmát Nagy Britannia, amiért az Afganisztánban harcoló brit és amerikai csapatok több esetben is kínai fegyvereket találtak az ellenük harcoló afgán lázadóknál. A kínai külügyminisztérium közleményben reagált, amelyben közölte, hogy fegyverexportja mindenben megfelel a törvényeknek és az ország nemzetközi vállalásainak.

A tálibok az utóbbi időben többször is dicsekedtek azzal, hogy a korábbinál sokkal fejlettebb fegyverekhez jutottak, de nem közölték, honnan. A BBC-nek nyilatkozó afgán hivatalnokok szerint az iszlamista lázadóknál talált fejlett fegyverek - föld-levegő rakéták, légelhárító gépágyúk, rakétagránátok és bombákhoz használható alkatrészek - egy része kínai gyártmányú.

Egy afgán tiszt a BBC-nek azt mondta, a kormánycsapatok kezébe került fegyverekről eltüntették a gyártási számokat és más, az eredetre utaló információkat, így szinte lehetetlen megállapítani, honnan származnak, de a gyanú szerint vannak köztük kínai és amerikai gyártmányok is. A BBC szerint Dél-Afganisztán évtizedek óta tele van kínai fegyverekkel, mert ezek a legolcsóbbak a piacon.

Az afgán kormány Kínát baráti országnak tekinti. Egy terrorista-elhárító tiszt szerint Pekinget bosszantja ugyan az amerikai jelenlét a térségben, de nem érdeke a lázadók támogatása.

Az egyik feltételezés szerint az afgán lázadók Pakisztánon keresztül jutnak hozzá a kínai fegyverekhez, de az is lehet, hogy Iránból szerzik be azokat. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes szerint Kína eladja a fegyvereket Iránnak, Teherán pedig kiterjedt ügynökhálózata segítségével juttatja el azokat a lázadókhoz. Korábban ugyan a síita Irán és a szunnita talibán ellenségek voltak - Irán komolyan fontolgatta Nyugat-Afganisztán megszállását is -, de a közös ellenfél, az amerikaiak miatt megváltozott a helyzet.