Százak kaptak túladagolt sugárkezelést Franciaországban

Vágólapra másolva!
Több száz újabb rákos betegről derült ki, hogy túladagolt sugárkezelést kaptak a besugárzó készülék rossz beállítása miatt egy francia kórházban. A túladagolásnak már több halálos áldozata is van, a francia egészségügyi miniszter forró drótot indított az érintett betegeknek.
Vágólapra másolva!

Összesen közel 700 daganatos betegnek adagolták túl a sugárkezelést a kelet-franciaországi Épinal kórházában - jelentette be Roselyne Bachelot francia egészségügyi miniszter pénteken. Eddig mintegy 400 páciensről tudták, hogy a besugárzó készülékek hibás beállítása miatt túladagolták a sugárkezelésüket 2000 és 2005 között, ám a legutóbbi vizsgálatból kiderült: 1999 és 2000 között további 300, különféle rákbetegségek miatt kezelt beteg volt érintett.

A sugarak túladagolását az okozta, hogy hibásan telepítették a besugárzó készülékek működtetéséhez szükséges szoftvert. "Az épinali ügy súlyosabb, mint korábban gondoltuk" - jelentette ki az egészségügyi miniszter a Le Parisien című francia napilapnak adott interjúban.

Bachelot felkérte az 1989-ben megnyílt kórházban eddig sugárkezelésben részesült mintegy 4500 pácienst, hogy hívják a minisztérium e célra fenntartott forródrótját, ahol információt szerezhetnek, és személyes orvosi konzultációra időpontot kaphatnak. A felhívás célja, hogy az épinali kórházban kezelt valamennyi rákos beteg megfelelő orvosi segítséget kaphasson, ha a túladagolásnak káros hatásai voltak.

A sugárkezelések során történt hiba következtében öt prosztatarákkal kezelt beteg meghalt, további 24 páciens pedig súlyos mellékhatásoktól szenved. Egy másik hasonló eset májusban került nyilvánosságra Franciaországban: a toulouse-i kórházban 2006 áprilisa és 2007 áprilisa között 145 daganatos beteg kezelése során adagolták túl a sugarakat egy hibásan működő besugárzó készülékkel. Franciaországban évente 180 ezer beteget kezelnek besugárzással.