Kilép a síita koalícióból az egyik iraki mozgalom

Vágólapra másolva!
A Muktada asz-Szadr radikális hitszónok vezette iraki mozgalom kilép a kormányt támogató síita parlamenti koalícióból - közölte szombaton Nedzsef síita szent városban a mozgalom egyik tisztségviselője. A csoport hat minisztert ad az iraki kormányak, igaz, ők már április óta nem vettek részt a kabinet munkájában.
Vágólapra másolva!

"Muktada asz-Szadr mozgalma ma este Nedzsefben sajtóértekezletet tart, amelyen bejelenti, hogy kilép az Egyesített Iraki Szövetségből" - mondta Szaláh Obeidi sejk, a radikális síita hitszónok mozgalmának egyik tisztségviselője. A kilépés okait konkrétan nem nevezte meg, mindössze annyit közölt, hogy a háttérben a síita koalíció döntései és a "más szövetségek kötésére irányuló mesterkedései állnak".

A Núri al-Máliki miniszterelnök kormányának többségét adó síita koalíció három formációból áll: Szadr mozgalmából, a kormányfő vezette Dava pártból és az Iraki Iszlám Legfelsőbb Tanácsból. Egy negyedik síita erő, a Fadila párt már több hónappal ezelőtt kilépett a szövetségből.

"Szadr mozgalma hamarosan tanácskozik a Fadila párttal jövőbeni közös stratégiájukról" - nyilatkozta Obeidi. A síita koalíciónak 130 képviselője volt a 275 fős parlamentben, a Fadila kilépésével ez 115-re csökkent. Szadr mozgalmának 32 képviselője van a törvényhozásban, és van hat minisztere a kormányban, akik azonban április óta nem vesznek részt a kabinet munkájában, tiltakozásul amiatt, hogy a kormányfő nem hajlandó határidőt szabni az amerikai erőknek az országból való kivonulásra.

Augusztus közepén a Dava párt és az Iraki Iszlám Legfelsőbb Tanács politikai megállapodást kötött a két fő kurd párttal, ami méltatlankodást váltott ki Szadr mozgalmából és a szunnita pártokból is.