Izrael ellenséges területnek minősítette Gázát

Vágólapra másolva!
Ellenséges területnek minősítette Gázát az izraeli kormány, és ez utat nyithat az áram-, a víz- és egyéb szolgáltatások felfüggesztésének a Hamász militáns szervezet által ellenőrzött övezetben. Jogilag ugyanis Izrael felelős a Gázai-övezet ellátásért, jóllehet két éve kivonult a területről.
Vágólapra másolva!

Ellenséges területnek minősítette a Gázai övezetet az izraeli biztonsági kabinet - jelentették szerdán az izraeli rádióállomások. A döntés nyomán Izrael megszüntetheti a létfontosságú áram- és vízszolgáltatást, valamint üzemanyag-szállítást a Gázai övezetnek, ahol idén júniusban a Hamász militáns szervezet vette át a hatalmat.

Ez lesz a legszigorúbb intézkedés, amelyet Izrael a közelmúltban hozott, megtorlandó a palesztin szélsőségesek napi rendszerességgel végrehajtott rakétacsapásait. Izrael abban bízik, hogy a nyomásgyakorlás hatására a Hamász végre felhagy a rakétatámadásokkal. A palesztin rakétavetők elleni izraeli légi csapások ugyanis nem bizonyultak hatékonynak.

"A cél a Hamász meggyengítése" - mondta Ehud Barak izraeli védelmi miniszter. "Minden egyes nap közelebb hozza egy gázai művelet lehetőségét" - tette hozzá a döntést meghozó értekezleten, egy kormányilletékes szerint.

A BBC szerint az ellenséges területté nyilvánítással Izrael úgy érvelhet, hogy már nem vonatkozik rá a terület ellátását szabályozó nemzetközi jog. A jelenlegi rendelkezések értelmében Izrael felelős a Gázai övezetért - annak ellenére, hogy 2 évvel ezelőtt kivonta csapatait - mert továbbra is ellenőrzi Gáza határait, légterét és felségvizeit.