Gyurcsány éles fordulata segíti a Nabuccót az FT szerint

Vágólapra másolva!
Segített új életet lehelni a Nabucco gázvezetékbe a magyar kormány éles fordulata - állítja a Financial Times. A brit lap szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy múlt heti konferencián teljes támogatásáról biztosította az Oroszországot elkerülő gázvezeték tervét annak ellenére, hogy korábban a Gazprom Kék áramlat vezetéke mellett tette le a garast. A magyar kormány azt mondta, mindig is a Nabuccót gondolták az orosz függés igazi alternatívájának. A lap szerint a vezetéket már az Európai Unió is stratégiai fontosságúnak tartja, és az Egyesült Államok is támogatja.
Vágólapra másolva!

Éles hangnemváltást és fordulatot tapasztalt a magyar kormány részéről a Nabucco gázvezeték ügyében a Financial Times. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a lap által szervezett budapesti konferencián ugyanis teljes támogatásáról biztosította a vezeték tervét, és azt mondta, hogy "a feladatunk Oroszországtól független gázforrásokat találni". A lap internetes kiadásában közölt cikk szerint korábban úgy tűnt, hogy Magyarország - amely kulcsfontosságú a Kaszpi-tengertől Ausztriáig húzódó Nabucco tervében - egy rivális gázvezetéket, a Gazprom Kék áramlatát támogatja.

A lap szerint Kóka János gazdasági miniszter még Gyurcsánynál is pozitívabb most, mint korábban. "Igen, van egy másik terv, amelyen a Mol és a Gazprom dolgozik: miért utasítanám ezt el? Ha valami olyasmire jutnak, hogy Magyarországon stratégiai tárolót hoznának létre, vagy valami hasonlót, akkor Magyarország több mint boldogan vállal ebben szerepet" - mondta Kóka. Ugyanakkor hozzátette, hogy a "valódi diverzifikálás a Nabucco, az európai energiastratégia valódi végrehajtása a Nabucco, és nem a Kék áramlat".

Félreértés

A látható fordulat Kóka és a Mol vezetői szerint egy félreértésen alapszik - írja az FT. Magyarország - amely földgázszükségleteinek 80 százalékát Oroszországtól szerzi be - mindig is támogatta a Nabuccót, de nyugtalanította, hogy a tervről folyton csak beszélnek valódi előrelépés nélkül, és ezért alternatívák után kellett nézni - írja a brit lap. A Nabucco körül azonban nemcsak Magyarországon változott meg a légkör. Az Európai Unió világossá tette, hogy létfontosságú, stratégiai projektnek tartja a vezeték megépítését, és az Egyesült Államok is támogatja azt, jóllehet a Nabuccón érkező gáz egyik forrása Irán lehet.

Az Európai Unió ebben az évben 300 milliárd köbméter gázt importál, de 2030-ban már várhatóan évi 500 milliárd köbméterre lesz szükség, miközben az európai kitermelés egyre csökken. Az orosz gázzal szembeni alternatívát jelentő Nabucco - amely eleinte Azerbajdzsánból szállítana gázt - így az európai fogyasztónak lenne jó - véli az FT. Andris Piebalgs, az EU energiaügyi biztosa azt mondta, hogy ez több mint gázvezeték, ez a közös európai energiapolitika megtestesítője.

Rivális vezetékek

Forrás: [origo]

A valódi közös európai energiapolitika megteremtéséig azonban a tagállamok igyekeznek több vasat tartani a tűzben. A Gazprom és a Mol a nyárra tervezettel ellentétben még mindig dolgozik a Kék áramlat bővítésének megvalósíthatósági tanulmányán, amely Magyarországon át vezetne Ausztriáig. Ezt azonban fenyegeti, hogy egy Déli áramlat nevű gázvezetékről kötött megállapodást a Gazprom és az olasz Eni, amely Törökország megkerülésével a Fekete-tenger alatt érkezne Bulgáriába.

Az FT szerint a földfelszínen futó Nabucco - szemben a Déli áramlattal vagy az Oroszországból a Balti-tengeren át Németországba tartó Északi áramlattal - viszonylag könnyen megépíthető, ha sikerül minden országot meggyőzni a projektben való részvételről. Ugyanakkor - emlékeztet a lap - egyelőre nem világos, hogy lesz-e elég gáz a Nabucco vezetékben ahhoz, hogy igazolja megépítésének szükségességét.