Észak-Korea levenné magát a gonosz tengelyéről

Vágólapra másolva!
Az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy a hétvégi tárgyalások eredményeképp az Egyesült Államok törölte az országot a terrorizmus támogatásával vádolt államok listájáról. Az amerikai főtárgyaló ezt azonban nem erősítette meg.
Vágólapra másolva!

"Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy törli Észak-Koreát azoknak az országoknak a listájáról, amelyeket a terrorizmus támogatásával vádolnak" - közölte hétfőn az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő szerint Washington a hét végén döntött a lépésről a genfi amerikai-észak-koreai találkozón Phenjannak nyújtandó politikai és gazdasági ösztönzőként. Ezt megelőzően Észak-Korea beleegyezett abba, hogy "gyakorlati lépéseket tesz meglévő nukleáris létesítményeinek semlegesítésére".

Ez utóbbit Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes, főtárgyaló is megerősítette, azt azonban nem, hogy az észak-koreai engedmény fejében az Egyesült Államok beleegyezett a törlésbe a terrorizmust támogató államok listájáról, ami Phenjan egyik fő követelése volt a tárgyalások előrehaladása érdekében.

Észak-Koreát 2002-ben vette fel George Bush amerikai elnök a "gonosz tengelyét" alkotó országok közé, Irak és Irán mellett. Ennek alapja egy észak-koreai titkos ügynök vallomása volt, amelyet egy dél-koreai utasszállító gép 1987-ben a levegőben végrehajtott felrobbantásáról tett. Az ellenséggel való kereskedelemről szóló amerikai törvény értelmében az Egyesült Államok és az amerikai magánvállalatok nem szállíthatnak sem fegyvereket, sem fegyverkezéssel kapcsolatos árukat ilyen országnak, továbbá a listára felkerült ország nem részesülhet bizonyos fajta amerikai segélyekben.

Észak-Korea a nyáron bezárta jongbjoni nukleáris reaktorát a pekingi hatoldalú tárgyalásokon februárban kötött megállapodás nyomán, cserébe energiasegélyek ígéretéért. Egyben ismét engedélyezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek észak-koreai látogatását, 2002-ben történt kitiltásuk óta először.