Francia bíróság ítélkezhet Noriega felett

Vágólapra másolva!
Manuel Noriega volt panamai diktátor egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy egy franciaországi börtöncellában folytassa életét; Miamiban egy amerikai szövetségi bíró pénteken elutasította a kiadatása ellen benyújtott fellebbezést. Noriegát Franciaországban pénzmosásért állítanák bíróság elé. Hazájában időközben 60 évre ítélték el különböző bűncselekményekért.
Vágólapra másolva!

A kábítószer-csempészet miatt elítélt és a floridai Miamiban őrzött exdiktátor börtönbüntetése most vasárnap jár le, de újra bíróság állíthatják Franciaországban pénzmosás miatt. Ha elítélik, újabb 10 év büntetés vár rá. Azt még nem tudni, hogy pontosan mikor adnák ki Norigeát.

Egy amerikai szövetségi bíró a múlt héten hagyta jóvá a 73 éves exdiktátor kiadatását. A védőügyvédek azzal érveltek, hogy a vonatkozó genfi egyezmények értelmében Noriegát, mivel háborús fogolynak tekintendő, amerikai büntetésének lejárta után azonnal vissza kell küldeni hazájába.

Noriegát Franciaországban azzal vádolják, hogy 3 millió dollárnyi, kábítószer-üzletből származó bevételt mosott tisztára francia bankokban és a pénzből párizsi luxuslakásokat vásárolt.

A tábornokot, akinek hatalmát amerikai beavatkozás döntötte meg 1989-ben, 40 évi börtönre elítélték kábítószer-kereskedésért 1992-ben az Egyesült Államokban. Büntetését később 30 évre, majd jó magaviselete miatt úgy enyhítették, hogy már szeptember 9-én szabadulhatna, ám 1999 júliusában Párizsban távollétében elítélték pénzmosásért. Noriegát időközben hazájában is szabadságvesztésre elítélték: 60 évet kapott sikkasztás, korrupció és két ellenzéki politikus meggyilkolásáért.