Egy Irán-ellenes háborútól óv a francia kormányfő

Vágólapra másolva!
Mindent meg kell tenni azért, hogy elkerülhető legyen egy Irán elleni háború - jelentette ki hétfőn a francia kormányfő. Francois Fillon így reagált külügyminisztere előző napi nyilatkozatára, amelyben Bernard Kouchner úgy ítélte meg: az iráni nukleáris válság arra kényszerít, hogy "felkészüljenek a legrosszabbra", vagyis a háborúra is.
Vágólapra másolva!

Fillon szerint a Teheránnal szembeni szankciók még nem merültek ki teljesen. Ugyanakkor kiemelte: "az irániaknak meg kell érteniük, hogy a feszültség veszélyes szintet ért el, különösen a térségben, az Irán és szomszédai közti viszonyban, az Irán és Izrael közti viszonyban".

Fillon szerint Kouchnernak "igaza van", mert "mindenki látja, hogy a Közel-Keleten a helyzet nagyon feszült, és egyre súlyosbodik", de az "Iránnal szembeni konfrontáció a legvégső dolog, amit bármely felelős politikus kívánhat" - tette hozzá.

Véleménye szerint "Franciaországra az szerep hárul, hogy a békés megoldás felé tereljen egy olyan helyzetet, amely nagyon veszélyes lenne a világ számára".