Chile kiadja Perunak Fujimorit

Vágólapra másolva!
Kéteves procedúra után a chilei fellebbviteli bíróság úgy döntött, kiadják Perunak az ország volt elnökét, Alberto Fujimorit. Az exelnök 2000-ben mondott le posztjáról, azóta hazájában korrupcióval és emberi jogok megsértésével vádolják.
Vágólapra másolva!

A chilei legfelsőbb törvényszék elrendelte Alberto Fujumori, volt perui elnök kiadatását hazájának - jelentette be Alberto Chaigneau, a másodfokú bíróság elnöke. Fujimorit - aki 1990 és 2000 közt vezette a latin-amerikai országot - Peruban emberi jogok megsértésésével és korrupcióval vádolják.

Júliusban egy chilei bíróság elutasította Peru kiadatási kérelmét, arra hivatkozva, hogy az ellene felhozott vádpontok nem megalapozottak. Ez ellen a döntés indult a fellebbezési eljárás. A mostani ítélet ellen már nem lehet fellebbezni. Fujimorit többek közt azzal vádolják, hogy parancsára ellenzékieket gyilkoltak meg, illetve hogy elnöksége alatt törvénytelenül gazdagodott.

Fujimori 2000-es lemondása után Japánba menekült (szülei a szigetországból vándoroltak Peruba), ahonnan a perui hatóságok hiába kérték próbálták hazavitetni, mivel a két ország közt nincs kiadatási egyezmény. 2005-ben azonban Chilébe utazott, hol a perui igazságszolgáltatás kérésére letartóztatták, majd házi őrizetbe helyezték.