Bocsánatot kértek a kiszabadult túszok

Vágólapra másolva!
Vasárnap hazatért a tizenkilenc dél-koreai, akiket hat hétig fogságban tartottak a tálibok. A volt foglyok elnézést kértek az országuktól a kellemetlenségekért, amit okoztak.
Vágólapra másolva!

A tálib fogságból kiszabadult dél-koreai túszok fáradtak és sápadtak voltak, amikor megérkeztek hazájuk repülőterére vasárnap - számolt be róla a BBC. A segélymunkások kormányuk tanácsa ellenére utaztak Afganisztánba.

Hazatérésükkör arról beszéltek, hogy úgy érzik: sokkal tartoznak a honfitársaiknak. "Elnézést kérünk, amiért gondot okoztunk, és köszönetet mondunk mindenkinek, aki segített biztonságban hazajutni" - mondta egyikük. A BBC tudósítója szerint a volt foglyok testbeszédéből is arra lehetett következtetni, hogy bírálatoktól tartanak hazájukban. A túszok egy orvosi ellenőrzés után újra találkoztak a családtagjaikkal is.

A vasárnap hazatért tizenkilenc túsz csak azután értesült két társuk haláláról, miután kiszabadultak. Eredetileg 23-an voltak. Ketten meghaltak, másik két fogoly pedig korábban kiszabadult.

Egy afganisztáni tálib vezető szerint a dél-koreai kormány 20 millió dollárt fizetett a csütörtökön szabadon engedett 19 túszért. Dél-Korea kormánya tagadja, hogy váltságdíjat adott volna át. A tálibokkal folytatott egyezkedés miatt sok kritika érte a dél-koreai kormányt. A bírálók szerint Szöul megsértette azt a nemzetközileg elfogadott normát, mely szerint terroristákkal nem tárgyalnak és ezzel egyfajta legitimitást adott az iszlamista szervezetnek.