Bezáratták a svájci eutanázia-központot

Vágólapra másolva!
A svájci hatóságok bezáratták a zürichi kantonban, Stäfa településen működő, öngyilkosjelölteket halálba segítő központot, miután a székház előtti járdán sorakozó koporsók megbotránkoztatták a helybélieket.
Vágólapra másolva!

A Dignitas (Méltóság) nevű szervezet betiltása ellenére továbbra is segítséget nyújt öngyilkosságához, annak ellenére, erre már a múlt hét óta nem volt jogalapjuk; a hatóságok betiltották a szervezet működését. A Dignitas megfellebbezte a döntést.

Svájcban a büntető törvénykönyv egyik cikkének alapján, amely bizonyos feltételek esetén engedélyezi a halálba segítést, két társadalmi szervezet - az Exit és a Dignitas - is folytat ilyen tevékenységet.

2005-ben 354 személyt segítettek a halálba - orvosi felírás alapján - rendelkezésükre bocsátott halálos méregadaggal, közülük 138 a Dignitas segítségével szabadult meg szenvedéseitől. 2006-ban a Dignitas, amely nem svájci lakosok számára is kész segítséget nyújtani az öngyilkossághoz, 195 esetben tette ezt.

A múlt héten a rákbetegségben szenvedő 67 éves Maia Simon francia színésznő választotta a halálnak ezt a módját. A színésznő halála előtt levelet írt Nicolas Sarkozy francia elnöknek, és ebben az eutanázia - a "kegyes halál" vagy halálba segítés - törvényesítését kérte.