Háború nélkül szorongatná Iránt a francia külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Washingtoni látogatásán próbálta tisztázni a sokak által háborús fenyegetésnek felfogott kijelentéseit Bernard Kouchner francia külügyminiszter, aki nemrég még arról beszélt, hogy a világnak fel kell készülnie az Iránnal való háborúra. A miniszter csütörtöki előadásában elutasította a háborút, de szankciókat és kemény fellépést sürgetett Amerikával karöltve.
Vágólapra másolva!

Incidenssel kezdődött csütörtökön Bernard Kouchner francia külügyminiszter washingtoni előadása, amelyben hangsúlyozta: Iránnal szemben keményen kell fellépni, miközben a világ diplomáciai megoldást keres Teherán nukleáris törekvéseinek megállítására.

A miniszternek a CSIS washingtoni agytrösztnél tartott nyilvános előadásán háborúellenes aktivisták tiltakoztak egy esetleges Irán elleni háború ellen. A teremből kivezették őket, mire a miniszter angolul utánuk kiáltott: "De hiszen egyetértek magukkal, ostobák". A tiltakozó nők később visszatérhettek a terembe, ahol vitába elegyedtek a külügyminiszterrel.

"Az atomfegyvert szerző Irán számunkra nem elfogadható távlat" - mondta előadásában Kouchner, majd hozzátette: "ha a szankciók párbeszéd nélkül csak összeütközéshez vezethetnek, akkor a párbeszéd szankciók nélkül sajnos egyenlő a gyengeséggel".

Párizs úgy látja, hogy egy nukleáris fegyverrel rendelkező Irán fenyegetést jelentene a globális biztonságra - jelentette ki a francia diplomácia irányítója, ugyanakkor leszögezte: nem pártol egy Irán ellen indítandó háborút.

Kouchner nagy vihart kavart vasárnapi kijelentését igyekezett tisztázni, többen ugyanis háborús fenyegetésként fogták fel, amikor arról beszélt, hogy a világnak fel kell készülnie a legrosszabbra, azaz az Iránnal való háborúra. A bírálatok hatására később finomította álláspontját, mondván, hogy csak az iráni atomprobléma súlyos voltára kívánta felhívni a figyelmet.

A francia külügyminiszter csütörtöki előadásában azt is megemlítette, hogy Európa és az Egyesült Államok maga mögött hagyta "kapcsolataik történetének egyik legfeszültebb periódusát". Rámutatott, hogy a feszültséget az Irakkal kapcsolatos nézeteltérések okozták, "nyers, gyakran sértő szavak hangzottak el, a barátság gyakran elfelejtődött". "De ez már a múlt" - szögezte le.

Kouchner csütörtökön a kongresszusban is tárgyalt és fogadta őt Robert Gates védelmi miniszter, a találkozó részletei azonban nem ismeretesek. A francia külügyminiszter pénteken Washingtonban vendéglátójával, Condoleezza Rice-szal tárgyal az iráni atomkérdésről és találkozik Stephen Hadley nemzetbiztonsági Tanácsadóval is.