Belgrád elhalasztatná a koszovói választásokat

Vágólapra másolva!
A Koszovó sorsáról folyamatban lévő tárgyalások miatt fölöslegesek a dél-szerbiai tartományban november 17-re kitűzött parlamenti választások - véli Szerbia elnöke. Boris Tadic szerdán, lisszaboni látogatása során ezért a voksolás bojkottjára szólította fel a koszovói szerbeket.
Vágólapra másolva!

Boris Tadic Lisszabonban az EU soros elnökével, José Socrates portugál kormányfővel tárgyalt. A szerb politikus azt hangoztatta, hogy Belgrád nem támogathatja a szerb lakosság részvételét a választásokon, amíg folynak a tárgyalások Koszovó jövőjéről.

Tadic szerint a választások novemberi megrendezése nem segíti elő olyan kompromisszum megszületését a Koszovó státusáról folyó vitában, amely mindkét félnek megfelelő, ezért a választások elhalasztását szorgalmazzák.

A szerb oldal hiányolja a kompromisszum megszületését a Koszovó státusáról folyó vitában, amely mindkét fél számára megfelelő lenne.

Ez a második alkalom, hogy a szerbek bojkottálnák a választásokat Koszovóban, amely 1999 óta áll ENSZ-közigazgatás alatt, és amelynek jövőjéről egy nemzetközi - az Egyesült Államok, Oroszország és az EU - trojka közvetítésével folynak tárgyalások.