Az uniós bürokrácia ellen indul Stoiber

Vágólapra másolva!
Az európai bürokrácia kérlelhetetlen ellensége, Edmund Stoiber távozó bajor miniszterelnök kapja a feladatot, hogy kidolgozza, miként lehetne csökkenteni a brüsszeli aktatologatás költségeit. A hónap végén leköszönő Stoibert a Süddeutsche Zeitung szerint Barroso bizottsági elnök már fel is kérte a "bölcsek tanácsa" vezetésére. Kritikusai szerint Stoiber csak beszél a bürokrácia csökkentéséről.
Vágólapra másolva!

Magas brüsszeli pozícióba távozhat a miniszterelnöki székből Edmund Stoiber bajor tartományi kormányfő - írja európai bizottsági forrásokra hivatkozva a Süddeutsche Zeitung. A müncheni liberális lap szerint Jose Manuel Barroso bizottsági elnök egy új tanácsadó testület vezetésével bízná meg a hónap végén leköszönő miniszterelnököt, amely az európai uniós bürokrácia leépítésére tenne javaslatokat. Az MTI értesülése szerint Stoiber már rá is bólintott az ajánlatra.

Stoiber januárban jelentette be, hogy szeptember 30-án távozik a tartományi miniszterelnöki posztról és nem jelölteti magát pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének sem. A 65 éves Stoiber 1993 óta áll a bajor kormány élén, illetve 1999 óta vezeti a CSU-t. Év elején azonban végzetesen meggyengült a pozíciója, miután saját pártja egyik képviselőnője, Gabriele Pauli bejelentette, a müncheni kancellári hivatal, vagyis közvetve Stoiber lehallgatta őt.

Az elmúlt hetekben Bajoroszágban számtalan találgatás látott napvilágot arról, hogy milyen poszton folytatja pályáját Stober: a lapok - CSU-közeli forrásokra hivatkozva - valamelyik sportszövetség elnökeként, a müncheni biztonságpolitikai konferencia szervezőjeként, a konzervatív pártok közti összekötőként vagy éppen lehetséges szövetségi elnökként emlegették.

A Süddeutsche Zeitung szerint a "Stoiber-csoportnak" - a bizottsági szlengben a "bölcsek-tanácsának" - az lenne a feladata, hogy kidolgozza, miként tudja teljesíteni az unió azt a maga vállalta kötelezettségét, hogy 2012-ig 25 százalékkal csökkentse a bürokráciát. Becslések szerint ezzel 150 milliárd eurót lehetne megtakarítani, amit kutatásra és a vállalkozások támogatására fordíthatnának.

Stoiber korábban többször is támadta az uniós bürokráciát: "Mindig újra megállapíthattuk: ha Bajorországban eltöröltünk egy szabályt, öt újat kaptunk helyette Brüsszelből" - mondta egyszer. Kritikusai szerint azonban Stoiber miniszterelnökként maga is a bürokratikus centralizáció híve volt. "A bizottság talált valakit, aki sokat beszél a bürokrácia leépítéséről, de maga semmit nem tett érte" - kritizálta a távozó miniszterelnököt Theresa Schopper, a Zöldek tartományi elnöke.