Az Európai Parlamentben is téma volt a Magyar Gárda

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament plenáris ülésén két képviselő is szóvá tette a Magyar Gárda ügyét. A szlovák és a román képviselő szerint megengedhetetlen egy ilyen félkatonai gárda működése.
Vágólapra másolva!

Egy szlovák és egy román képviselő szóvá tette hétfőn az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a Magyar Gárda ügyét. Napirend előtti felszólalásában a szlovák Anna Záborská felszólította a magyar kormányt, hogy oszlassa fel a félkatonai jellegű gárdát. A román Marian Marinescu kijelentette, az ilyen szervezetek tevékenységét nem lenne szabad megengedni, hanem törvény által büntetni kellene.

A Magyar Gárda tagjai egy héttel ezelőtt tettek esküt a budai Várban. Az első 56 tag avatására majd háromezren voltak kíváncsiak, de a csapat vezetője szerint októberre több ezresre duzzadhat létszámuk.

A sok vitát kiváltó Magyar Gárda céljai közt hagyományőrzés, karitatív tevékenység, a tagok szellemi és fizikai képzése szerepel. A felsorolásban azonban helyet kapott az a mondat is, hogy a gárda feladata a "rendkívüli helyzetben a nemzeti önvédelem erősítése", illetve hogy a szervezet "része vagy gerince kíván lenni a majdan felállítandó Nemzetőrségnek".