Iráni fegyvereket találtak Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Az afganisztáni tálibok támogatásával vádolja Iránt az Egyesült államok és Nagy Britannia. A feltételezést több, Afganisztánban talált iráni fegyverszállítmány is alátámasztja, de egy teheráni illetékes szerint alaptalan a feltételezés.
Vágólapra másolva!

Iránból származó, feltehetően a táliboknak szánt nagy mennyiségű fegyvert foglaltak le Afganisztánban NATO-katonák - írta vasárnapi számában a Washington Post. Az amerikai lap az afganisztáni nemzetközi biztonsági erőktől (Isaf) származó információra hivatkozva arról számolt be, hogy az akciót szeptember 6-án hajtották végre az ország nyugati részén fekvő Farah tartományban.

A lefoglalt fegyverek között voltak olyanok is, amelyeknek lövedékei képesek páncélozott harcjárművek átszakítására. A Post úgy tudja, hogy hasonló rakományokat foglaltak le áprilisban és májusban a dél-afganisztáni Hilmend tartományban. A lap által megkérdezett magas rangú iráni illetékes azonban alaptalannak nevezte a fegyverszállítmányokról szóló értesüléseket.

London és Washington hónapok óta állítja, hogy a tálibok Iránból származó fegyvereket használnak. Hamid Karzai afgán államfő azonban kijelentette, hogy erről nem áll rendelkezésükre bizonyíték. Egyes amerikai illetékesek korábban Iránt nevezték meg, mint a lázadóknál talált kínai gyártmányú fegyverek közvetítőjét is. A síita Irán és a szunnita talibán korábban ellenségek voltak - Teherán még Afganisztán egy részének megszállását is fontolgatta -, de a közös ellenség, az amerikaiak miatt megváltozhatott a helyzet.