A libanoni hadsereg bevette a Nahr el-Báred tábort

Vágólapra másolva!
A libanoni hadsereg teljesen az ellenőrzése alá vonta vasárnap a Nahr el-Báred palesztin menekülttábort, miután az ostrom nyomán minden ellenállás megszűnt a Fatah al-Iszlám szélsőséges szervezet ott meghúzódó harcosainak részéről - közölték katonai források. Minden valószínűség szerint Sáker al-Abszi, az  iszlamista szervezet vezetője is életét vesztette a harcok során.
Vágólapra másolva!

A győzelem hírét a környező falvak lakói kitörő örömmel fogadták. A táborból már nem hallatszottak lövések, a falusiak azonban a levegőbe lövöldözve, autókürtökkel dudálva nyomkodva ünnepeltek, üdvözölték a keresztülvonuló katonákat.

"A harcnak vége. A libanoni hadsereg elfoglalta a Fatah al-Iszlám utolsó hadállásait is. A legtöbb maradék terroristát ma megöltük vagy foglyul ejtettük. Néhányan elszökhettek, de a katonák hajtóvadászatot indítottak utánuk" - mondta egy katonatiszt a helyszínen.

A Fatah al-Iszlám iszlamista szervezet vezetője is életét vesztette a Nahr el-Bared libanoni palesztin menekülttábornál folyó harcokban - közölték vasárnap libanoni biztonsági forrásból. A Fatah al-Iszlám elfogott tagjai azonosították a halottak között Sáker al-Abszit, de a libanoni hadsereg megvárja a DNS-vizsgálat eredményét, hogy megbizonyosodjon afelől, valóban a veterán palesztin gerilla holttestét találták meg.

A hadsereg több mint három hónapon keresztül ostromolta az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő fegyveres palesztin szélsőségeseket a Tripolitól 15 kilométerre északra fekvő táborban. A május 20-án kezdődött harcokban 158 libanoni katona és legalább 131 szélsőséges esett el. A harcoknak 42 polgári áldozata is van, a tábor lakói. Az 1975 és 1990 közötti polgárháború óta ennek a belső konfliktusnak van a legtöbb halottja a közel-keleti országban.

Az összecsapások a menekülttáborban azt követően robbantak ki, hogy az al-Kaidával kapcsolatba hozható szervezet fegyveresei májusban elfoglalták a libanoni katonák őrposztját a a Tripoli közelében lévő menekülttábor bejáratánál. A hadsereg néhány járművét is, megkaparintották. A libanoniak erősítést vezényeltek a 30 ezres táborhoz, és ekkor tört ki lövöldözés.

A Fatah al-Iszlám akkor közleményben figyelmeztetett, hogy "megnyithatja a pokol kapuit" Libanonban, és felszólította a hadsereget, kerülje "a provokatív akciókat".

A vöröskereszt által 1949-ben alapított Nahr el-Báred a második legnagyobb libanoni palesztin menekülttábor volt a Szaida melletti Ain al-Hilve után. Mintegy 40 ezer lakosa volt, többségük azonban már a harcok kirobbanását követő első napokban a közeli másik menekülttáborba távozott. A múlt héten evakuálták Nahr el-Báredből az utolsó polgári személyeket, 25 asszonyt és 38 gyermeket.