A kemény kéz ellen lázadtak a szentpétervári rabok

Vágólapra másolva!
Lázadás tört ki egy szentpétervári fogházban. A rabok a vezetés szigora és egy kiskorú megverése miatt dühödtek fel. Másfél óra múlva önként hagytak fel az ellenállással.
Vágólapra másolva!

Kisebb lázadás tört ki csütörtökön a szentpétervári Keresztek vizsgálati fogházban. Az intézmény új vezetésével elégedetlen foglyok az utcai járókelők figyelmét is felhívták magukra, de egy idő múltán saját elhatározásukból visszatértek celláikba.

A Komszomolszkaja Pravda című moszkvai lap szerint rövid időn belül egész Szentpétervár tudta, hogy a foglyok az új igazgató ellen tiltakoznak, aki az eddiginél is szigorúbb rendet vezetett be, minden egyes csomagot átkutattat, sőt, a küldemények tartalmából sok minden el sem jut a címzetthez.

Az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy a börtönőrök megvertek egy vizsgálati fogságban tartott kiskorú fiút. Vagy húsz fogoly védelmébe vette a gyereket, általános verekedés tört ki, s ebből alakult ki a lázadás.

Szomorú sorsukra a foglyok egyebek között azzal is igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy köveket dobáltak az udvar magas téglafalán át az utcára, és felgyújtották a fal tetején lévő egyik őrbódét. A börtön körül a rendőrség elég hamar lezárta a környéket, és megérkeztek a tűzoltók is, de sem a rendőröket, sem a tűzoltókat nem engedte be a börtön területére az őrség, amely a maga részéről tétlenül szemlélte a történéseket.

A lázadók másfél óra múltán, amikor már meggyőződtek arról, hogy a falon túl valakik meghallották panaszaikat, önszántukból visszatértek celláikba. A nem hivatalos hírek szerint a Keresztek börtön vezetése a történtekre reagálva "még jobban meghúzta a csavarokat".