Bűnös az amerikai muszlim terrorista

Vágólapra másolva!
Bűnösnek találták különböző, főként terrorizmussal kapcsolatos vádpontokban José Padillát. A muszlim hitre tért amerikai férfit még 2002-ben vették őrizetbe. Eleinte azzal is gyanúsították, hogy piszkos bombát akart felrobbantani az Egyesült Államokban, azonban a vádpontok között már nem szerepelt ez az állítás. Padilla életfogytig tartó börtönre számíthat.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek találta az esküdtszék csütörtökön az egyesült államokbeli Miamiban a terrorista összeesküvéssel vádolt Jose Padillát. A férfire valószínűleg életfogytig tartó szabadságvesztés vár, a rá kirótt büntetést azonban csak decemberben ismertetik. A 36 éves, 2002-ben ellenséges harcosnak nyilvánított Padillát és két vádlott-társát - akik ellen áprilisban kezdődött per a miami szövetségi bíróságon - azzal vádolták, hogy egy terroristasejt tagjaként iszlám szélsőségeseknek segítettek, valamint összeesküvéseket szőttek gyilkosságok és emberrablások elkövetésére külföldön.

Az amerikai állampolgárságú Padillát - aki három és fél évig várt az ítéletre az amerikai hadsereg börtönében - és társait az esküdtek minden vádpontban bűnösnek találták: csecsenföldi, afganisztáni, boszniai és más országbeli gyilkosságra való összeesküvésben, emberrablásban, csonkításban, terrorizmus anyagi támogatásában, és erre való összeesküvésben. Hogy mi lesz a konkrét büntetésük, arról idén december ötödikén döntenek a bírók.

A fő bizonyíték a férfi ellen egy ötoldalas al-Kaida belépési nyilatkozatnak nevezett irat volt, amelyet Afganisztánban találtak. A 2000-es dátumozású papíron szerepelt a neve, ujjlenyomata, születési adatai. A nyilatkozatot az ügyészek szerint azért tette, hogy kiképzésen vehessen részt egy al-Kaida-táborban Afganisztánban. A védelem szerint ugyanakkor az irat akkor keletkezett, amikor egy alkalommal őrizetbe vették. A bizonyítékok között szerepeltek ezen kívül a vádlottak között folyó, lehallgatott arab nyelvű telefonbeszélgetések is, amelyek során az ügyészek szerint terrorizmusra vonatkozó kódolt kifejezéseket használtak. A védők szerint a vádlottak muszlimoknak nyújtott segélyakciókban vettek részt az említett országokban.

Padillát - egy chicagói bűnbanda muszlim hitre tért Puerto Rico-i származású volt tagját - 2002 májusában vették őrizetbe a chicagói repülőtéren, amikor Afganisztánt megjárva Pakisztánból visszatért az Egyesült Államokba. George Bush elnök 2002. június 9-én nyilvánította "ellenséges harcosnak"; az amerikai hatóságok ebbe a vitatott jogi kategóriába sorolják a terrorizmussal gyanúsított külföldieket, akiket nem illet meg a polgári jog védelme, de hadifogolynak sem számítanak. Egy hosszú jogi procedúra végén aztán 2006-ban polgári bíróságon indult el pere.

A kormány Padillát letartóztatása után züllött terroristának bélyegezte, aki piszkos bombát (radioaktív anyagot tartalmazó hagyományos pokolgépet) akart felrobbantani az Egyesült Államokban. Ugyan letartóztatását a terrorizmus elleni harc nagy győzelmeként állították be, utóbbi merényletterv nem szerepelt a vádpontok között. Padilla azt álítja katonai fogsága alatt megkínozták, ezt azonban a hatóságok tagadják.