Bevándorló halála miatt törtek ki zavargások Szalonikiben

Vágólapra másolva!
A hozzátartozók szerint a rendőrök elől menekült az a fiatal nigériai bevándorló, aki vasárnap szenvedett halálos balesetet Szalonikiben. Halála miatt kedden több százan tüntettek, amiért a rendőrség szerintük zaklatja a bevándorlókat, majd anarchista fiatalok összecsaptak a rendőrökkel.
Vágólapra másolva!

Anarchista fiatalok és rendőrök csaptak össze a görögországi Szalonikiben szerdára virradó éjszaka. A zavargások egy bevándorló nigériai fiatalember halála miatt pattantak ki. Az összecsapások előtt kedden este mintegy 350 tüntető vonult fel a városban, köztük a helyi afrikai közösség tagjai.

A mintegy kétszáz, csuklyát és motoros bukósisakot viselő anarchista kövekkel támadt a rendőrökre, kukákat borogatott és gyújtott fel, a rendőrség pedig nagy mennyiségben vetett be könnygázt, és 21 személyt őrizetbe vett. A görög NET televízió beszámolója szerint szerda reggelre helyreállt a nyugalom az észak-görögországi kikötővárosban.

A tiltakozásokat egy 25 éves nigériai bevándorló halála váltotta ki. A fiatalember vasárnap hajnalban szenvedett végzetes fejsérülést, amikor kiugrott egy kávézó földszinti ablakából. A rendőrség jelentése szerint a kávézóban kalóz-CD-ket árusított, a tanúk szerint egy ellenőrzés elől akart elmenekülni, amikor a baleset bekövetkezett.

A rendőrség tagadta a család állítását, miszerint a fiatalember az elfogására érkező civil ruhás nyomozók elől akart kereket oldani. A szaloniki bűnügyi rendőrség vezetője szerint a baleset éjjelén senkit sem rendeltek ki a CD-árus férfi elfogására. A bevándorlók állítása szerint a szaloniki rendőrség szisztematikusan zaklatja őket. Hivatalos adatok szerint Görögországban egymillió bevándorló él, a lakosság tíz százalékát teszik ki.