A mártírokat magasztalta bin Laden

Vágólapra másolva!
Oszama bin Laden, az al-Kaida hálózat vezetője beszél azon a felvételen, amelyet a CNN közölt szombaton. A hírcsatorna a felvétel eredetiségét nem tudta bizonyítani, egyelőre nem tudni azt sem, hogy mikor és hol készült a videó. A negyven perces videofilmen ötven másodpercig látható bin Laden, aki a mártíromságot dicsőíti.
Vágólapra másolva!

A mártíromságot méltatta Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője egy videofelvételen, amely még az előtt került a CNN amerikai hírtelevízió birtokába, hogy a felvételt közzétették volna több, radikális nézetet népszerűsítő honlapon.

A CNN szombaton számolt be a felvétel megszerzéséről. A hírcsatorna közölte, hogy a beszédet maga fordította le arab nyelvről angolra, de hitelességét nem tudta ellenőrizni, egyelőre nem lehet tudni azt sem, hogy mikor és hol vették fel a terrorista vezért bemutató képsorokat.

A negyven perces videofilmen mindössze ötven másodpercig látható Oszama bin Laden, amint a mártíromságot, mint fegyvert és a megdicsőüléshez vezető utat méltatja. A vezér azt magyarázza, hogy az iszlám vallást megalapító Mohamed próféta is mártírrá akart válni.

Bin Laden a felvételen terepszínű katonai zubbonyt visel, és az egyik testőre állt mellette. A háttér, amely előtt a vezér feltűnik, hasonlít arra a felvételre, amely a szeptember 11-i terrorcselekmények előtt készült, és amelyen bin Laden több öngyilkos gépeltérítő társaságában látható - közölte Octavia Nasr, a CNN arab ügyekkel foglalkozó vezető szerkesztője.

Az amerikai hírtelevízió nem árulta el, hogy miként jutott az al-Kaida médiaszárnya, az asz-Szahab által készített videofelvétel birtokába. A CNN szerint a filmet feltehetően az elmúlt négy hétben állították össze készítői.