Megtorolta a Kreml a brit kiutasításokat

Vágólapra másolva!
Oroszország négy brit diplomatát utasít ki megtorlásul azért, hogy a Litvinyenko-ügy miatt London korábban hasonló számú orosz diplomatát utasított ki Nagy-Britanniából - jelentette be csütörtökön Mihail Kaminyin orosz külügyi szóvivő. A diplomatáknak 10 napon belül el kell hagyniuk az országot.
Vágólapra másolva!

Megtorolta Moszkva a négy orosz diplomata hétfői kiutasítását Nagy-Britanniából. Oroszország négy brit diplomatát szólított fel az ország elhagyására. Moszkva ezenfelül felülvizsgálja a brit hivatalnokok vízumigényléseit.

Mihail Kaminyin orosz külügyi szóvivő azt mondta, ezek után a terrorizmus elleni együttműködés nem lesz lehetséges. Hozzátette, Moszkva nem fog brit vízumot igényelni saját tisztviselőinek sem.

Hétfőn négy orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Királyságból, mert Moszkva nem volt hajlandó kiadni Andrej Lugovoj ex-KGB-ügynököt, akit egy másik volt KGB-ügynök, a brit állampolgárságú, Londonban élő, Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásával gyanúsítanak.

Lugovoj tagadja, hogy köze lenne Litvinyenko halálához, aki 2006 novemberében halt meg, miután radioaktív polónium-210-es izotóp sugárzásának tették ki.

Az 1957-es Európai Kiadatási Egyezmény alapján Oroszországnak joga van elutasítania egy másik állam kiadatási kérelmét. Nagy-Britanniának viszont joga van kérnie, hogy Lugovojt Oroszországban állítsák bíróság elé, de a brit ügyészség ezt a lehetőséget elutasította.