Kiutálták a szomszédok a halálba segítő svájci céget

Vágólapra másolva!
Költözésre kényszerül a Dignitas nevű svájci társaság, amely támogatott öngyilkosságokat végez. A súlyos beteg embereket halálba segítő csoport ugyanis egy zürichi társasházban működött, ahol a szomszédok megelégelték, hogy úton-útfélen elhunytakkal találkoznak. Nem kizárt, hogy az ellenérzések miatt a cég lakókocsiban folytatja a tevékenységét, amely Svájcban 1942 óta jogszerű.
Vágólapra másolva!

Megelégelték a lakók, hogy naponta találkoznak elhunytakkal egy svájci társasházban. A zürichi Gertrud Strasse 84. alatt működik ugyanis a Dignitas nevű társaság, amely az öngyilkosságot választó embereknek nyújt segítséget céljuk végrehajtásában. A társaság a lakóház negyedik emeletén székel, és már kilenc éve az állítólagos svájci öngyilkosság-turizmus központja. Ez idő alatt összesen 700 embernek segítettek itt megválni az életétől - írja a The Guardian.

Mostanra azonban a lakóknak elegük lett abból, hogy szinte úton-útfélen elhunytakkal találkoznak: vagy a liftben futnak össze a fekete zsákba bugyolált, a helyszűke miatt állítva szállított holttestekkel, vagy a szűk folyosón, esetleg a kapuban kerülgethetik embertársaik porhüvelyét. Sokan már demonstratív módon kiköltöztek a házból, mások a hatóságoknál panaszolták be a céget. A hivatal ezért felszólította a Dignitast, hogy költözzön máshova.

"Nem ellenzem a támogatott öngyilkosságot, de ez lakóhely. Nem ez a megfelelő helyszín arra, hogy halálba segítsék az embereket. Nem értem, miért kellene az én életminőségemnek romlania azért, mert Svájc liberálisabban kezeli a kérdést, mint mások" - idézte a The Guardian az 55 éves Gloria Sonnyt, aki hat éve lakik a házban, vagy ahogy ő mondja: "a holtakkal egy fedél alatt". A nő szerint az épületnek halálszaga van, és rémálmok györtik, hogy bekényszerítik az egyik "halál-lakásba", ahol akarata ellenére megitatják vele a gyilkos koktélt. Mások igyekeznek odafigyelni arra, hogy "ne fussak bele egy halottba, amikor leviszem a szemetet".

Sokakat zavarnak az épület előtt gyakran parkoló mentőautók és rendőrkocsik is. "A meghalni akarók taxival, mentőautóval vagy kerekes székben érkeznek, és amikor látod őket, eszedbe jut: két-három órán belül koporsóban hozzák ki őket. Már csak ha eszembe jut is, beleborzongok" - idézett a lap egy környékbeli lakost.

Ludwig Minelli, a Dignitas főtitkára maga nem nyilatkozott az ügyben, ám ügyvédje útján tudatta: új székhely után néz. Ha pedig ez nem sikerül, akkor egy lakókocsiba költöznek - írja a The Guardian.

Svájcban 1942 óta engedik a törvények, hogy halálba segítsenek halálos beteg embereket, ha orvossal konzultáltak, és szándékaik önzetlenek, nem tisztességtelenek. A támogatott öngyilkosság Belgiumban, Hollandiában és az USA Oregon államában is jogszerű, ám sehol sem végzik olyan nagy számban, mint Svájcban.

Jóllehet a gyakorlatot többnyire tolerálják a svájciak, gyakran folynak róla viták. A Dignitas főtitkárát már több alakalommal citálták bíróság elé különböző perekkel. Legutóbb azért, mert a jelenleg az öngyilkossághoz használt, csak állatorvosok által felírható nyugtatószer helyett egy új, héliumgázt alkalmazó módszert akart bevezetni.