Kisváros lett az alpesi hóhiány első áldozata

Vágólapra másolva!
Egy 930 méter magasan fekvő kisváros a globális felmelegedés egyik első áldozata a francia Alpokban. Abondance önkormányzati képviselői 9 igen szavazattal 6 nem ellenében úgy döntöttek, hogy bezárják a helyi sícentrumot, mert a klímaváltozás miatt már nincs elég hó. Az OECD jelentése arra figyelmeztet, hogy az Alpok más európai régióknál is jobban megszenvedheti a felmelegedést, ami a turizmus összeomlásával is járhat.
Vágólapra másolva!

Bezárt az első francia síparadicsom a globális felmelegedés miatt, miután Abondance (magyarul: bőség) helyi önkormányzata úgy döntött, nincs értelme a sípályák üzemeltetésének, ha már alig van hó. A Mont Blanc és a Genfi-tó között félúton fekvő alpesi települést a síturisták kiszolgálására építették 1964-ben. A szállodák, vendéglők és ajándékboltok szezononként 2,2 millió euró (540 millió forint) bevételt hoztak, és jómódot biztosítottak az 1300 helyi lakosnak.

"Nem tudjuk fenntartani, mert nincs elég hó" - mondta Serge Cettour-Meunier polgármester. Tavaly ugyanis már csak húsz napon esett a hó, sárosak és néptelenek voltak a pályák, a veszteség meghaladta a 600 ezer eurót. "A síelés újra a gazdagok sportja lesz, akik megengedhetik maguknak, hogy a magashegyi elit helyekre járjanak" - mondta a polgármester.

A grenoble-i meteorológiai intézet mérései szerint 1960-tól 2007-ig 64 centiméterrel csökkent a hótakaró átlagos vastagsága a francia Alpokban, és 1980 óta 1,5-3 Celsius-fok közötti mértékben emelkedett a középhőmérséklet. "A klímaváltozás a 900-1500 méteres magasságban okozza a legnagyobb problémát az Alpokban" - mondta Gerald Giraud, a francia meteorológiai szolgálat hókutató intézetének munkatársa.

Abondance esete azonban korántsem egyedi. Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) friss felmérése szerint az átlagosnál jobban megszenvedheti a globális felmelegedést az Alpok vidéke. A tanulmány szerint a régió gazdaságának húzóágazata, a téli sportokra alapozott turizmus pillanatok alatt összeomolhat, ha elmarad az évi 40 millió vendég.

A befektetők egyelőre kivárnak. "Nyugodtak maradunk, figyelünk, rendszeresen végzünk esettanulmányokat. Fontos, hogy ne értékeljük túl a jelenséget" - mondta a Crédit Agricole de Haute-Savoie, a francia Alpok vállalkozásaira szakosodott bank vezérigazgatója. A baljós jelek mindenesetre sokasodnak. A 2006/2007-es szezonban például törölni kellett a sí-világkupa több futamát a hóhiány miatt, a múlt héten pedig felszámolási eljárás indult a Transmontagne nevű cég ellen, amely Franciaországban, Svájcban, Olaszországban és Szlovéniában üzemeltet középmagasan fekvő üdülőket.

Jean-Charles Simiand, a sílift-üzemelők ágazati szervezetének elnöke szerint "most mindenki az alkalmazkodásról beszél a szakmában, de senki nem tudja, hogy mi jöhetne a síelés helyére". A próbálkozások egyelőre csekély eredménnyel jártak. Újabban például sok felvonó nyáron is működik a túrázók és a kerékpárosok kedvéért, de a kihasználtság alig éri el a 3 százalékot.

Amikor még bőségesen volt hó Abondance-ban