Ipari viaszt is találtak a kínai élelmiszerekben

Vágólapra másolva!
Közel kétszáz kínai élelmiszergyárat zártak be a hatóságok, miután termékeikben egészségre ártalmas vegyszereket és ipari vegyi anyagokat találtak. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy már a kínai ellenőrök szerint sem elszigetelt esetekről van szó, a sorozatos problémák és mérgezések pedig egyre nagyobb aggodalmat keltenek a külföldi vásárlók között.
Vágólapra másolva!

Újabb élelmiszerbotrány pattant ki Kínában, miután 180 gyárban ipari vegyi anyagok nyomaira bukkantak különböző termékekben, köztük cukorkákban, uborkakonzervekben, sós kekszekben és tengeri halkészítményekben. Az élelmiszerekben formaldehidet, nem engedélyezett színezőanyagokat, illetve ipari viaszt találtak az ellenőrző hatóságok.

Kínában ez már a sokadik eset, hogy ételkészítményekben egészségre ártalmas, veszélyes anyagokat fedeznek fel, s nem ritka a hamisított, illetve lejárt szavatosságú termék sem. A probléma súlyosságára utal, hogy az élelmiszerek biztonságát ellenőrző hivatal vezetője szerint nem elszigetelt esetekről van szó, míg korábban ennek ellenkezőjét állították.

A mostani esetről a hatóság vezetője elmondta, hogy többnyire kisebb, 10-nél kevesebb dolgozót foglalkoztató, engedély nélkül működő üzemekben találtak illegális anyagokat, s valamennyi bezárták. A China Daily beszámolója szerint a Kínában működő mintegy 1 millió élelmiszer-feldolgozó 75 százaléka magántulajdonban lévő kis üzem.

A kínai élelmiszerbiztonsági problémák egyre nagyobb aggodalmat keltenek a termékek külföldi vásárlóinak körében: legutóbb több észak- és dél-amerikai, illetve ázsiai országban fordítottak vissza kínai fogkrémszállítmányokat. Nagy botrányt váltott ki az Egyesült Államokban, hogy melaminnal szennyezett kínai állateledel kutyák és macskák pusztulását eredményezte. Az amerikai ellenőrök egyebek mellett mérgező ördöghalat, angolnát, illetve meg nem engedett színezéket tartalmazó üdítőket is visszafordítottak.