Abbász feloszlatta a palesztin egységkormányt

Vágólapra másolva!
Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtökön feloszlatta a palesztin egységkormányt, és rendkívüli állapotot vezetett be Ciszjordániában és a Gázai övezetben.
Vágólapra másolva!

Az elnök menesztette Iszmáil Haníje hamászos miniszterelnököt, feloszlatta a Hamász-Fatah koalíciót, és új kormányt hoz létre. Abbász előre hozott választások kiírását is fontolgatja.

A palesztin elnök - mondta Tajjeb Abder-Rahím, Abbász közeli munkatársa - "törvényen kívüli milíciának" tekinti a Hamász harcosait, akik magukhoz ragadták az ellenőrzést a Gázai övezetben a legtöbb, Fatahhal szövetséges biztonsági központ fölött. Mahmúd Abbász már tájékoztatta döntéséről az Egyesült Államokat, Egyiptomot és Jordániát.

Az iszlamista Hamász egyik tisztségviselője, Számi Abu Zuhri reagálásában leszögezte, hogy a Hamász elutasítja Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtöki döntését, és hogy annak "nincs gyakorlati értéke". Szerinte akkor is Haníje marad a palesztin kormányfő, ha Abbász feloszlatta a kormányt. Úgy vélekedett, hogy Abbász döntése - amely szerinte amerikai és izraeli nyomásra született - azt mutatja, a Fatah nem kívánja rendezni a problémákat.