Átláthatóbbá tennék a fegyvertartást az USA-ban

Vágólapra másolva!
Az amerikai képviselőház a fegyvereladások feltételéül előírt háttérellenőrzés erősítéséről fogadott el szerdán javaslatot, amely, ha a szenátus is jóváhagyja és az elnök aláírja, több mint tíz év óta az első, fegyvertartást szigorító törvény lehet.
Vágólapra másolva!

A javaslat arra kötelezné a szövetségi államokat, hogy minden olyan információt továbbítsanak a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) adatbázisához, amely a bűnözőkre, illetve az értelmi fogyatékosokra vonatkozik, ezek a személyek ugyanis nem tarthatnak lőfegyvert.

A törvényjavaslatot több heti egyeztetés után nyújtotta be két demokrata párti képviselő, aki a virginiai műszaki egyetemen történt, 33 halottat követelő vérengzés után döntötte el, hogy cselekedni kell.

A washingtoni kongresszus legutóbb 1994-ben szigorított a fegyvertartáson, a lőfegyverek több fajtáját kizárták a forgalmazásból. A törvényhozás 1996-ban a családon belül erőszakot elkövetőket is eltiltotta a fegyvervásárlástól.

A mostani törvényjavaslatot a fegyvertartás alkotmányos jogát foggal-körömmel védő Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) is támogatja. A szövetség álláspontja szerint igazából nincs szó a fegyvertartás szigorításáról, mert nem szűkül azoknak a köre, akiknek jelenleg joguk van fegyvert venni.

Wayne LaPierre, az NRA alelnöke kifejtette: a szövetség éberen őrködik a törvénytisztelő állampolgárok fegyvervásárlási joga felett, mint ahogy afelett is, hogy ne kerülhessenek fegyverek bűnözők és értelmi fogyatékosok kezébe.

A törvényjavaslat évi 250 millió dollárt irányoz elő a következő három évben annak támogatására, hogy a szövetségi államok kellő időben továbbítsák a megkövetelt információkat az FBI-hoz, egyben a szövetségi juttatások megkurtítását helyezi kilátásba, ha valamelyik állam nem adja tovább automatikusan az adatokat.

A fegyveres erőszak visszaszorításáért küzdő Brady Campaign nevű csoport elnöke, Paul Helmke szerint a virginiai tragédiát elsősorban az a "hézag" okozta, amely lehetővé tette, hogy egy veszélyes ember fegyvereket vásároljon.

Az 1968-ban, Robert F. Kennedy elnökjelölt és Martin Luther King polgárjogi harcos meggyilkolásának évében elfogadott fegyvertartási törvény értelmében tilos fegyvert eladni a több mint egyéves szabadságvesztésre ítélt bűnelkövetőknek, az illegális kábítószereseknek, az értelmi fogyatékosoknak és a törvényellenesen az országban tartózkodó külföldieknek.