Cigarettacsempészettel gyanúsítják Milosevic fiát

Vágólapra másolva!
Több millió márkával károsíthatta meg a szerb költségvetést az a cigarettacsempész szervezet, amelynek az ügyészség gyanúja szerint Slobodan Milosevic néhai szerb elnök felesége és fia lehetett a vezetője. A vádhatóság szerint a Milosevic-rendszert cigarettacsempészetből származó pénzzel működtették.
Vágólapra másolva!

Cigarettacsempész bűnszövetkezet szervezésével gyanúsítják a szerb hatóságok Slobodan Milosevic néhai szerb és jugoszláv elnök özvegyét és fiát, az ügyben több személyt őrizetbe vettek - jelentette a belgrádi sajtó. Slobodan Radovanovic maffiaügyeket vizsgáló különleges ügyész bejelentette, hogy a gyanú szerint Mirjana Markovic és Marko Milosevic a 90-es éveinek második felében - Milosevic elnöksége idején - dohánycsempészet céljából bűnszövetkezetet szervezett, sok millió német márkával károsítva meg a költségvetést.

A törvényszék ezért kezdeményezni fogja Markovic asszony és a Milosevic fiú vagyonának zárolását. Jóllehet mindketten közismerten évek óta Moszkvában élnek, a szerb rendőrség formai okokból egyelőre Szerbia területére érvényes elfogatóparancsot adott ki ellenük, de napokon belül kérhetik nemzetközi körözésüket is.

Az ügyészségi vizsgálat megerősíti azt a korábbi gyanút, hogy a cigarettacsempészet hasznát részben a Milosevic-rendszer pénzelésére használták fel. A pénz egy részét ugyanis állami szükségletek kielégítésére költötték, bár nagy hányada magánszemélyek külföldi bankszámláin landolt - jegyezte meg a Politika című lap, egykori politikusokat, köztisztviselőket, rendőrségi és titkosszolgálati vezetőket sorolva a bűnbanda tagjai közé.

A szerb hatóságok a múlt héten egy másik cigarettacsempész hálózat leleplezését is bejelentették, amely a 90-es évek második felében több mint 40 millió euróval rövidítette meg a büdzsét. Az ügyben tucatnyi személyt őrizetbe vettek.